Процесуальне становище учасників судового процесу під час розгляду трудових спорів - Мельник, В.; Melnyk, V. (Підприємництво, господарство і право. - 2020. - № 1. - С. 16-20, 2020)
У статті на основі аналізу наукових поглядів вчених та норм чинного законодавства України досліджено правовий статус учасників судового процесу під час розгляду трудових спорів у суді. Розкрито зміст окремих елементів правового статусу позивача та відповідача. Обґрунтовано, що хоча розгляд трудових спорів і здійснюється за загальними правилами цивільного судочинства, однак учасники цього спору наділені особливим правовим статусом, що визначається специфічними правами та обов’язками, якими вони наділені відповідно до норм чинного законодавства України.

In the article on the basis of the analysis of scientific views of scientists and norms of the current legislation of Ukraine the legal status of participants in litigation during the consideration of labor disputes in court was studied. The content of certain elements of the legal status of the plaintiff and the defendant is revealed. It is substantiated that although the consideration of labor disputes is carried out according to the general rules of civil procedure, but the parties to this dispute are endowed with a special legal status, which is determined by specific rights and responsibilities they are endowed with in accordance with the current legislation of Ukraine.

В статье на основе анализа научных взглядов ученых и норм действующего законодательства Украины исследован правовой статус участников судебного процесса при рассмотрении трудовых споров в суде. Раскрыто содержание отдельных элементов правового статуса истца и ответчика. Обосновано, что хотя рассмотрение трудовых споров и осуществляется по общим правилам гражданского судопроизводства, однако участники этого спора наделены особым правовым статусом, определяется специфическими правами и обязанностями, которыми они наделены в соответствии с нормами действующего законодательства Украины.
Мельник, В. Процесуальне становище учасників судового процесу під час розгляду трудових спорів / Валентин Мельник // Підприємництво, господарство і право. - 2020. - № 1. - С. 16-20. - DOI: https://doi.org/10.32849/2663-5313/2020.1.03.
Keywords: Цивільно-процесуальне право. Civil and Procedure Law. Гражданское процессуальное право; Трудове право. Право соціального забезпечення. Labor law. Law of social guaranteeing. Трудовое право. Право социального обеспечения; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; правовий статус; правовой статус; legal status; трудовий спір; трудовой спор; labor dispute; судовий процес; судебный процесс; trial; права позивача; права истца; rights of the plaintiff; права відповідача; права ответчика; rights of the defendant; суб’єктивні права; субъективные права; subjective rights; юридична відповідальність; юридическая ответственность; legal liability