Особливості відповідальності старшокласників школи-інтернату «Обдарованість» - Греса, Н. В.; Hresa, N. V. (Науковий вісник Херсонського державного університету. Серія : Психологічні науки. - 2017. - Вип. 2, т. 3. - С. 37-42, 2017)
Наголошено, що стимулювання розвитку відповідальності особистості в юнацькому віці є актуальним і безперечно доцільним, унаслідок вирішальної ролі особистісного і професійного самовизначення для всієї подальшої життєдіяльності людини. Проаналізовано особливості локусу контролю та відповідальності старшокласників загальноосвітньої школи і школи-інтернату «Обдарованість».

It is emphasized that stimulating the development of personal responsibility in youth is relevant and definitely expedient, due to the decisive role of personal and professional self-determination for the entire further life of a person. The peculiarities of the locus of control and responsibility of high school students of the comprehensive school and boarding school "Gift" were analyzed.

Отмечено, что стимулирование развития ответственности личности в юношеском возрасте актуально и бесспорно целесообразно, вследствие решающей роли личностного и профессионального самоопределения для всей дальнейшей жизнедеятельности человека. Проанализированы особенности локуса контроля и ответственности старшеклассников общеобразовательной школы и школы-интерната «Одаренность».
Keywords: особистість; personality; личность; відповідальність; responsibility; ответственность; юнацький вік; youthful age; юношеский возраст; локус контролю; locus of control; локус контроля; інтернальність; internality; интернальность; екстернальність; externality; экстернальность