Територіальна цілісність України як об’єкт кримінологічного дослідження - Носач, А. В.; Nosach, A. V. (Порівняльно-аналітичне право. - 2019. - № 4. - С. 355-359, 2019)
У статті розглядаються різні підходи щодо концепції розуміння територіальної цілісності як невід’ємної частини держави. На основі цих концепцій було проведено кримінологічний аналіз злочинів проти територіальної цілісності України. Виявлено фактори, що провокують та породжують процеси незаконної зміни території держави. Особлива увага приділяється неоднорідним соціальним групам (національним, етнічним) як потенційним носіям ідеї самовизначення і, як наслідок, поділу певних територій.

The article discusses different concepts of understanding territorial integrity as an integral part of the state. Based on these concepts, a criminological analysis of crimes against the territorial integrity of Ukraine was carried out. The factors that provoke and give rise to processes of illegal change of state territory are identified. Particular attention is paid to heterogeneous social groups (national, ethnic) as potential carriers of the idea of self-determination and as a consequence of the separation of certain territories.

В статье рассматриваются различные подходы к концепции понимания территориальной целостности как неотъемлемой части государства. На основе этих концепций было проведено криминологический анализ преступлений против территориальной целостности Украины. Выявлены факторы, провоцирующие и порождают процессы незаконного изменения территории государства. Особое внимание уделяется неоднородным социальным группам (национальным, этническим) как потенциальным носителям идеи самоопределения и, как следствие, разделения определенных территорий.
Territorial integrity of Ukraine as a subject of criminological research
Носач, А. В. Територіальна цілісність України як об’єкт кримінологічного дослідження [Електронний ресурс] / А. В. Носач // Порівняльно-аналітичне право. - 2019. - № 4. - С. 355-359. - Режим доступу: http://www.pap.in.ua/4_2019/99.pdf.
Keywords: Кримінологія. Criminology. Криминология; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; територіальна цілісність; территориальная целостность; territorial integrity; кримінологічний аналіз; криминологический анализ; criminological analysis; злочини проти територіальної цілісності; преступления против территориальной целостности; crimes against territorial integrity; соціальні групи; социальные группы; social groups