Роль адміністративного права у формуванні стійких моделей державного управління під час надзвичайних ситуацій - Чишко, К. О.; Chyshko, K. O.; Чишко Катерина Олександрівна (Формування професійних компетентностей на міждисциплінарній основі в умовах глобальної нестабільності : зб. доп. за результатами наук.-практ. конф. (м. Кам’янське, 10 лют. 2025 р.). - Кам’янське: ГО МОПЛ, 2025. - С. 78-84, 2025)
Адміністративне право відіграє важливу роль у формуванні стійких моделей державного управління, особливо в умовах надзвичайних ситуацій, які потребують оперативного реагування та ефективної координації між органами влади, установами та громадянами. В умовах кризових ситуацій, таких як природні катастрофи, техногенні аварії, пандемії чи військові конфлікти, правові механізми адміністративного регулювання дозволяють не лише забезпечити ефективне функціонування державних інституцій, а й гарантувати дотримання прав і свобод громадян. Законодавчі акти та нормативно-правові документи в галузі адміністративного права визначають повноваження органів виконавчої влади, організаційні процедури, механізми підзвітності та відповідальності, що є основоположними для стабільного управління в кризових умовах. Важливим аспектом є розробка спеціальних режимів адміністративно-правового регулювання, таких як правовий режим надзвичайного або воєнного стану, які встановлюють особливі правила функціонування державних структур, сприяють оперативному прийняттю рішень та ефективному розподілу ресурсів. Адміністративне право також регламентує діяльність місцевих органів влади, які відіграють ключову роль у реалізації антикризових заходів, забезпеченні громадської безпеки, мобілізації ресурсів та наданні необхідної допомоги населенню. Зокрема, важливим є питання співпраці між центральними та місцевими органами влади, координація дій із громадськими організаціями та міжнародними партнерами, що сприяє ефективному реагуванню на кризові ситуації. Крім того, адміністративне право визначає відповідальність посадових осіб за неналежне виконання обов’язків у кризових умовах, встановлює антикорупційні механізми та правові гарантії прозорості в управлінських процесах. Забезпечення законності адміністративних рішень і запобігання зловживанням владою є важливими чинниками стабільності та довіри до державних інститутів, особливо в період надзвичайних ситуацій. Розвиток цифрових технологій та електронного врядування відкриває нові можливості для підвищення ефективності державного управління під час кризових ситуацій. Впровадження автоматизованих систем, онлайн-сервісів, електронного документообігу та інших цифрових інструментів сприяє оперативності прийняття рішень, доступності адміністративних послуг та зменшенню бюрократичного навантаження. Отже, адміністративне право є ключовим інструментом забезпечення стабільного державного управління в умовах надзвичайних ситуацій. Його правові норми та механізми сприяють ефективній організації кризового управління, захисту прав громадян, забезпеченню підзвітності державних органів та підтриманню правопорядку. Формування сучасних підходів до адміністративно-правового регулювання в кризових умовах є необхідною передумовою для зміцнення інституційної спроможності держави, підвищення рівня її готовності до викликів та забезпечення стійкості державного управління.

Administrative law plays a crucial role in shaping sustainable models of public governance, particularly during emergencies that require rapid response and effective coordination between government bodies, institutions, and citizens. In crisis situations such as natural disasters, technological accidents, pandemics, or military conflicts, legal mechanisms of administrative regulation not only ensure the efficient functioning of state institutions but also guarantee the protection of citizens' rights and freedoms. Legislative acts and regulatory documents in the field of administrative law define the powers of executive authorities, organizational procedures, accountability mechanisms, and responsibilities that form the foundation for stable governance in crisis conditions. A significant aspect is the development of special administrative-legal regimes, such as states of emergency or martial law, which establish specific rules for the functioning of state structures, facilitate prompt decision-making, and enable the efficient allocation of resources. Administrative law also regulates the activities of local authorities, which play a key role in implementing crisis management measures, ensuring public safety, mobilizing resources, and providing necessary assistance to the population. Particularly important is the issue of cooperation between central and local government bodies, coordination with civil society organizations and international partners, which contributes to an effective response to crisis situations. Furthermore, administrative law establishes the responsibility of officials for improper performance of duties in crisis conditions, introduces anti-corruption mechanisms, and ensures legal guarantees of transparency in governance processes. Ensuring the legality of administrative decisions and preventing abuse of power are crucial factors for maintaining stability and public trust in government institutions, especially during emergencies. The development of digital technologies and e-governance opens new opportunities for enhancing the efficiency of public administration during crisis situations. The implementation of automated systems, online services, electronic document management, and other digital tools contributes to the promptness of decision-making, accessibility of administrative services, and reduction of bureaucratic burdens. Thus, administrative law serves as a key instrument in ensuring stable public governance during emergencies. Its legal norms and mechanisms facilitate the effective organization of crisis management, the protection of citizens' rights, accountability of government agencies, and the maintenance of public order. Developing modern approaches to administrative-legal regulation in crisis conditions is a necessary prerequisite for strengthening the institutional capacity of the state, increasing its preparedness for challenges, and ensuring the resilience of public governance.
Keywords: Україна; адміністративне право; державне управління; надзвичайні ситуації; кризове регулювання; правові механізми; органи влади; відповідальність посадових осіб; електронне врядування; правопорядок; administrative law; public governance; emergencies; crisis regulation; legal mechanisms; Ukraine; government bodies; officials; responsibility; e-governance; public order