Дискреційні повноваження: поняття та практичне застосування - Тимошенко, Д. В.; Tymoshenko, D. V.; ORCID ID: https://orcid.org/0000-0001-7008-7007 (Харківський національний університет внутрішніх справ: 25 років досвіду та погляд у майбутнє (1994–2019 рр.) : зб. тез доп. на міжнар. наук.-практ. конф. до 25-річчя створення ун-ту (м. Харків, 22 листоп. 2019 р.). – Харків, 2019. – С. 458-460., 2019)
Автором зазначено, що дискреційні повноваження – це сукупність прав та обов’язків органів державної влади та місцевого самоврядування, осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, що надають можливість на власний розсуд визначити повністю або частково вид і зміст управлінського рішення, яке приймається, або можливість вибору на власний розсуд одного з декількох варіантів управлінських рішень, передбачених нормативно-правовим актом, проєктом нормативно-правового акта. Повноваження державних органів не є дискреційними, коли є лише один правомірний та законно обґрунтований варіант поведінки суб’єкта владних повноважень.

The author states that discretionary powers are a set of rights and obligations of state authorities and local self-government bodies, persons authorized to perform the functions of the state or local self-government, providing the opportunity, at their own discretion, to determine, in full or in part, the type and content of the management decision that is being made, or the ability to choose at one's own discretion one of several options for management decisions provided for by a regulatory legal act, a draft regulatory legal act. The powers of state bodies are not discretionary when there is only one lawful and legally justified behavior of the subject of power.

Автором указано, что дискреционные полномочия – это совокупность прав и обязанностей органов государственной власти и местного самоуправления, лиц, уполномоченных на выполнение функций государства или местного самоуправления, предоставляющих возможность по своему усмотрению определить полностью или частично принимаемый вид и содержание управленческого решения, которое принимается, или возможность выбора по своему усмотрению одного из нескольких вариантов управленческих решений, предусмотренных нормативно-правовым актом, проектом нормативно-правового акта. Полномочия государственных органов не дискреционны, когда есть только один правомерный и законно обоснованный вариант поведения субъекта властных полномочий.
Тимошенко, Д. В. Дискреційні повноваження: поняття та практичне застосування / Д. В. Тимошенко // Харківський національний університет внутрішніх справ: 25 років досвіду та погляд у майбутнє (1994–2019 рр.) : зб. тез доп. на міжнар. наук.-практ. конф. до 25-річчя створення ун-ту (м. Харків, 22 листоп. 2019 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. – Харків, 2019. – С. 458-460.
Keywords: Державне адміністративне управління. Адміністративна діяльність. State Administration. Administrative Activity. Государственное административное управление. Административная деятельность; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Адміністративне право та процес. Administrative Law and Procedure. Административное право и процесс; дискреційні повноваження; дискреционные полномочия; discretionary powers; дискреційна влада; дискреционная власть; discretionary power; дискреційні права; дискреционные права; discretionary rights; органи управління; органы управления; прийняття рішень; принятие решений; making decisions; Верховний Суд України; Верховный Суд Украины; Supreme Court of Ukraine; державна влада; государственная власть; government; органи місцевого самоврядування; органы местного самоуправления; local authorities