Зарубіжний досвід правового регулювання нетипових форм зайнятості населення - Гусаров, О.; Husarov, O. (Knowledge, Education, Law, Management. – 2023. – № 5 (57). – P. 160-164, 2023)
Узагальнено позитивний зарубіжний досвід правового регулювання нетипових форм зайнятості населення, на прикладі таких держав, як: США, Великобританія, Республіка Казахстан. Аргументовано, що у світі сформувались дві ключові моделі правового регулювання нетипових форм зайнятості, зокрема перша властива для європейських держав, а інша характерна для держав пострадянського простору. Сформульовано авторське бачення щодо можливостей імплементації найбільш позитивного досвіду в Україні. З’ясовано, що існує дві ключові моделі правового регулювання нетипових форм зайнятості. Перша переважає у країнах Європи та Заходу і базується на широті договірного регулювання праці. Трудове законодавство у таких державах здебільшого представляє збірник гарантій трудових прав та інтересів сторін трудових правовідносин, роботодавців і працівників, в той час як сутність праці, її умови, особливості розподілу робочого часу, оплати праці, часу відпочинку усі інші пов’язані із трудовою діяльністю питання врегульовуються договірним способом. При цьому, найчастіше немає чітких вимог до форми та внутрішніх положень такого договору. В цій царині форма зайнятості виступає лише одним із типів можливої домовленості між працівником та роботодавцем про порядок реалізації трудової діяльності.

The article, based on the analysis of scientific views of scientists, summarizes the positive foreign experience of legal regulation of atypical forms of employment of the population, using the example of such countries as: the USA, Great Britain, and the Republic of Kazakhstan. It is argued that two key models of legal regulation of non-typical forms of employment have been formed in the world, in particular, the first is characteristic of European states, and the other is characteristic of post-Soviet states. The author's vision regarding the possibilities of implementing the most positive experience in Ukraine is formulated. It was found that there are two key models of legal regulation of atypical forms of employment. The first prevails in European and Western countries and is based on the breadth of contractual labor regulation. Labor legislation in such countries mostly represents a collection of guarantees of labor rights and interests of the parties to labor relations, employers and employees, while the essence of work, its conditions, peculiarities of the distribution of working time, pay, rest time, all other issues related to labor activity are regulated by contract. At the same time, there are often no clear requirements for the form and internal provisions of such an agreement. In this area, the form of employment is only one of the types of possible agreement between the employee and the employer on the procedure for the implementation of labor activities.

Обобщен положительный зарубежный опыт правового регулирования нетипичных форм занятости населения, на примере таких государств, как США, Великобритания, Республика Казахстан. Аргументировано, что в мире сформировались две ключевые модели правового регулирование нетипичных форм занятости, в частности первая свойственна европейским государствам, а другая характерна для государств постсоветского пространства. Сформулировано авторское видение возможностей имплементации наиболее положительного опыта в Украине.
Foreign experience of legal regulation of atypical forms of employment of the population
Zagraniczne doświadczenia w zakresie prawnej regulacji nietypowych form zatrudnienia
Keywords: зарубіжний досвід; правове регулювання; нетипова зайнятість; працівник; foreign experience; legal regulation; atypical employment; employee; зарубежный опыт; правовое регулирование; нетипичная занятость; работник