Втрата ідентичності як один із наслідків війни - Прібиткова, Н. О.; Pribytkova, N. O.; Наталія Прібиткова (Міжнародна та національна безпека: теоретичні і прикладні аспекти : матеріали VІІІ Міжнар. наук.- практ. конф. (м. Дніпро, 15 берез. 2024 р.) : у 2-х ч. – Дніпро : ДДУВС, 2024. – Ч. ІІ. – С. 720-723, 2024)
У роботі висвітлено процес співвіднесення себе до певної групи людей за тими чи іншими ознаками - ідентифікацією, результатом якої є ідентичність. Процеси формування і зміни ідентичностей пов'язані з територією, екологією, психологією, культурою, економікою. Ідентичність – це призма, крізь яку розглядають, оцінюють і вивчають важливі риси сучасного життя; складний соціокультурний феномен, який поєднує особистісні, соціальні та культурні аспекти.

The paper highlights the process of relating oneself to a certain group of people on the basis of certain characteristics - identification, which results in identity. The processes of formation and change of identities are related to territory, ecology, psychology, culture, and economy. Identity is a prism through which important features of modern life are viewed, evaluated, and studied; a complex socio-cultural phenomenon that combines personal, social, and cultural aspects.

В работе отражен процесс соотнесения себя к определенной группе людей по тем или иным признакам - идентификации, результатом которой является идентичность. Процессы формирования и конфигурации идентичностей соединены с территорией, экологией, психологией, культурой, экономикой. Идентичность – это призма, сквозь которую рассматривают, оценивают и изучают важнейшие черты современной жизни; сложный социокультурный феномен, объединяющий личностные, социальные и культурные аспекты.
Keywords: Україна; ідентичність; типи ідентичності; соціальна ідентичність; національна та громадянська ідентичність; індивідуальна і колективна ідентичність; кризи ідентичності; трудова міграція; примусове переміщення; identity; types of identity; social identity; війна; labor migration; forced displacement