Соціальна довіра до органів влади як фактор підвищення публічної безпеки - Довженко, А. М.; Dovzhenko, A. M.; Макарова, О. П.; Makarova, O. P. (Взаємодія органів публічної влади та правоохоронних органів в контексті забезпечення публічної безпеки в умовах воєнного стану : зб. доп. за результатами Кругл. столу (м. Кам’янське, 20 листоп. 2024 р.). – Кам’янське : ГО МОПЛ, 2024. – С. 51-55, 2024)
Соціальна довіра до органів влади є ключовим аспектом формування стабільного та безпечного суспільства. В умовах сучасних викликів, пов’язаних з політичною нестабільністю, економічними кризами та соціальною напругою, публічна безпека стає одним із пріоритетів державної політики. Громадяни схильні дотримуватися законів і співпрацювати з правоохоронними органами тоді, коли вони відчувають справедливість, прозорість і ефективність дій влади. У цьому контексті соціальна довіра стає основою для забезпечення ефективної комунікації між владою та громадянами, попередження конфліктів і посилення відчуття безпеки у суспільстві. Значний акцент зроблено на механізмах формування соціальної довіри, таких як відкритість влади, прозорість ухвалення рішень, участь громадян у вирішенні питань місцевого та державного рівнів. Розглянуто значення публічних консультацій, ефективного управління кризовими ситуаціями, забезпечення рівного доступу до правосуддя та дотримання принципів верховенства права. Важливим є також розвиток сучасних технологій, які дозволяють покращити комунікацію між владою та суспільством, сприяючи зростанню довіри до інституцій. Дослідження вказує на те, що високий рівень соціальної довіри сприяє зниженню рівня злочинності, корупції та спротиву державним реформам, а також забезпечує стабільність і передбачуваність державної політики. Підвищення соціальної довіри до органів влади розглядається як системний процес, що потребує комплексного підходу, з урахуванням культурних, історичних та соціальних особливостей конкретного суспільства.

Social trust in government institutions is a cornerstone for building a stable and secure society. Amid contemporary challenges such as political instability, economic crises, and social tensions, public safety emerges as one of the priorities of state policy. Citizens are more inclined to adhere to laws and cooperate with law enforcement agencies when they perceive fairness, transparency, and effectiveness in governmental actions. In this context, social trust becomes the foundation for effective communication between authorities and citizens, conflict prevention, and fostering a sense of security within society. The study emphasizes mechanisms for fostering social trust, including governmental transparency, openness in decision-making, and citizen participation in addressing local and national issues. It explores the role of public consultations, effective crisis management, equal access to justice, and adherence to the principles of the rule of law. Equally important is the development of modern technologies that improve communication between authorities and the public, contributing to increased trust in institutions. Findings indicate that a high level of social trust contributes to reduced crime rates, corruption, and resistance to state reforms, while ensuring stability and predictability in state policy. Enhancing social trust in government institutions is viewed as a systemic process requiring a comprehensive approach that considers the cultural, historical, and social characteristics of a given society.
Keywords: соціологія; Україна; соціальна довіра; органи влади; публічна безпека; прозорість; верховенство права; соціальні механізми; комунікація; social trust; government institutions; public safety; transparency; rule of law; social mechanisms; communication