Кримінальна відповідальність за кіберзлочини : порівняльний аналіз правових підходів різних країн - Проуторов, А. Г.; Proutorov, A. H. (Пенітенціарна система: історія, сучасність, майбутнє : матеріали наук. читань пам’яті генерал-полковника внутріш. служби Штанька Івана Васильовича (м. Чернігів, 13 верес. 2024 р.). – Чернігів : ПАУ, 2024. – С. 191-197, 2024)
У сучасному світі кіберзлочинність стає одним із найактуальніших викликів для держав та міжнародної спільноти. Стрімкий розвиток інформаційних технологій призводить до зростання кількості та різноманітності злочинів у цифровому середовищі, що потребує адекватного правового регулювання та реагування. У статті здійснено порівняльний аналіз кримінальної відповідальності за кіберзлочини в різних країнах світу. Розглянуто правові підходи, що застосовуються у США, Європейському Союзі, Україні, Китаї та інших юрисдикціях, з метою виявлення спільних та унікальних рис у регулюванні цього питання. Особливу увагу приділено криміналізації таких діянь, як несанкціонований доступ до інформаційних систем, кібершахрайство, крадіжка даних, поширення шкідливого програмного забезпечення та порушення конфіденційності. Аналіз законодавчих актів, судової практики та міжнародних угод дозволяє виявити ефективні механізми боротьби з кіберзлочинністю та прогалини, що потребують вирішення. Результати дослідження можуть бути корисними для вдосконалення національного законодавства та формування глобальної стратегії протидії кіберзлочинам.

In the modern world, cybercrime has become one of the most pressing challenges for states and the international community. The rapid development of information technologies leads to an increase in the number and diversity of crimes in the digital environment, necessitating appropriate legal regulation and response. This article presents a comparative analysis of criminal liability for cybercrimes in various countries worldwide. Legal approaches adopted in the USA, the European Union, Ukraine, China, and other jurisdictions are examined to identify commonalities and unique features in addressing this issue. Particular attention is paid to the criminalization of actions such as unauthorized access to information systems, cyber fraud, data theft, malware distribution, and breaches of confidentiality. The analysis of legislative acts, judicial practices, and international agreements highlights effective mechanisms for combating cybercrime and identifies gaps requiring resolution. The findings of this study may be valuable for improving national legislation and developing a global strategy to counter cybercrime.
Keywords: кібербезпека; cybercrime; кіберзлочини; кримінальна відповідальність; порівняльний аналіз; міжнародне право; злочини в цифровому середовищі; інформаційні системи; criminal liability; comparative analysis; digital environment crimes; information systems; cybersecurity; international law; legislation