Дослідження В. В. Сокольським міжнародних договорів Київської Русі X ст. - Бандурка, О. М.; Bandurka, O. M.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-0240-5517; Греченко, В. А.; Grechenko, V. A.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-6046-0178 (Supremaţia Dreptului = Верховенство Права: междунар. науч. журн. – 2017. – № 4. – С. 5-12, 2017)
Дослідження в галузі історії України та історії права стають все більш актуальними в зв'язку з тим, що вони є предметом не тільки наукових, але і політичних дискусій. Значною мірою це стосується і історії Київської Русі. Одним з важливих питань історії права цієї епохи є питання про сутність візантійсько-російських договорів Х ст. Ця проблема дискутувалася досить активно ще в XIX ст., і одним з учасників цього процесу був історик права, в майбутньому - професор Одеського університету В.В. Сокольський. На сьогоднішній день немає жодної публікації, в якій би розкривалися питання про науковий потенціал в сфері історико-правової науки професора В.В. Сокольського. Є тільки біографічні довідки про нього і дуже коротка характеристика наукової діяльності в енциклопедичних словниках і довідниках. Тому своє завдання ми бачимо в дослідженні наукової спадщини В.В. Сокольського, в першу чергу, його поглядів щодо правових аспектів російсько-візантійських договорів Х століття. У цьому сенсі найбільший інтерес має його робота (точніше текст лекції) 1870 року «О договорах русских с греками », в якій В.В. Сокольський всебічно аналізує основні аспекти російсько-візантійських договорів, розрізняючи в них елементи міжнародного, державного, кримінального, процесуального і цивільного права. Більшість його умовиводів відображали передові тенденції в розвитку історії права в тодішній Російській імперії, свої погляди дослідник відстоював в полеміці з багатьма іншими відомими тоді вченими в цій галузі, робив це досить сміливо і доказово, хоча в момент підготовки цієї роботи претендував лише на посаду приват- доцента. Все це говорить про те, що дана його розробка не втратила в основних своїх рисах свого значення і донині.

Research in the feld of the history of Ukraine and the history of law is becoming increasingly urgent due to the fact that it is the subject not only of scientifc, but also of political discussions. To a great extent it concerns the history of the Kievan Russia. An important issue of the history of law nowadays is the problem of the essence of Byzantine-Russian treaties of the X-th century. Tis problem was rather actively discussed in the XIX-th century, and one of the participants of that process was a historian of law, and later a professor of Odessa University, V.V. Sokolskii. Until now there has been not a single publication devoted to the scientifc contribution by professor V.V. Sokolskii in the sphere of historical and legal science. Tere is only some biographical information and a very concise description of his scientifc activities in encyclopedias and reference books. Tat is why our task is to investigate the scientifc heritage of V.V. Sokolskii, frst of all his views regarding the legal aspects of the Russian-Byzantine treaties of the X-th century. In this sense his paper (precisely, the text of lectures) dated 1870 “On treaties between Russians and Greeks” presents the greatest interest. In that work V.V. Sokolskii thoroughly analyzes the main aspects of the Russian-Byzantine treaties diff erentiating their elements of international, state, criminal, procedural, and civil law. Most of his conclusions refl ected the advanced tendencies in developing the history of law in the Russian empire of that time. Th e researcher defended his views in polemics with many outstanding scholars in that fi eld, he did it with confi dence and good reason, though when preparing that work he aspired only to get a position of a privat-docent. All that testifi es to the fact that his paper has basically not lost its importance up to the present day.

Исследования в области истории Украины и истории права становятся все более актуальными в связи с тем, что они являются предметом не только научных, но и политических дискуссий. В значительной степени это касается и истории Киевской Руси. Одним из важных вопросов истории права этой эпохи является вопрос о сущности византийско-русских договоров Х в. Эта проблема дискутировалась достаточно активно еще в XIX в., и одним из участников этого процесса был историк права, в будущем - профессор Одесского университета В.В. Сокольский. На сегодняшний день нет ни одной публикации, в которой бы раскрывались вопросы о научном потенциале в сфере историко-правовой науки профессора В.В. Сокольского. Есть только биографические справки о нем и очень краткая характеристика научной деятельности в энциклопедических словарях и справочниках. Поэтому свою задачу мы видим в исследовании научного наследия В.В. Сокольского, в первую очередь, его взглядов по правовым аспектам русско-византийских договоров Х века. В этом смысле наибольший интерес представляет его работа (точнее текст лекции) 1870 года «О договорах русских с греками», в которой В.В. Сокольский всесторонне анализирует основные аспекты русско-византийских договоров, различая в них элементы международного, государственного, уголовного, процессуального и гражданского права. Большинство его умозаключений отражали передовые тенденции в развитии истории права в тогдашней Российской империи, свои взгляды исследователь отстаивал в полемике со многими другими известными тогда учеными в этой области, делал это довольно смело и доказательно, хотя в момент подготовки этой работы претендовал лишь на должность приват- доцента. Все это говорит о том, что данная его разработка не потеряла в основных своих чертах своего значения и по сей день.

Studiile din istoria Ucrainei și istoria dreptului devin din ce în ce mai relevante în sensul că acestea sunt subiectul unor discuții nu numai științifce, ci și politice. Într-o mare măsură, acest lucru se aplică și istoriei Rusiei Kievene. Una din problemele importante ale istoriei acestei epoci este chestiunea esenței tratatelor bizantine rusești din secolul al X-lea. Această problemă a fost discutată destul de activ în secolul al XIX-lea, iar unul dintre participanții la acest proces a fost un istoric al dreptului, prin urmare - profesor la Universitatea din Odesa, V.V. Sokolsky. Până în prezent, nu există nici o publicație în care s-ar discuta întrebările despre potențialul științifc în domeniul științei istorice și juridice a profesorului V.V. Sokolsky. Există doar referințe biografce despre el și o scurtă descriere a activității sale științifce în dicționarele enciclopedice și cărțile de referință. Prin urmare, se simte necesitatea în cercetarea patrimoniului științifc al V.V. Sokolsky, în primul rând, punctele sale de vedere asupra aspectelor juridice ale tratatelor ruso-bizantine din secolul al X-lea. În acest sens, cel mai mare interes îl reprezintă lucrarea sa (sau, mai degrabă, textul prelegerii) din 1870 «Despre tratatele rușilor cu grecii», în care V.V. Sokolsky analizează în detaliu aspectele principale ale tratatelor rusobizantine, făcând distincție între elementele dreptului internațional, de stat, criminal, procedural și civil. Cele mai multe dintre concluziile sale au reﬂectat tendințele progresiste în dezvoltarea istoriei dreptului în imperiul de atunci al Rusiei, cercetătorul și-a apărat opiniile într-o polemică cu mulți alți oameni de știință cunoscuți apoi în acest domeniu, a făcut-o cu îndrăzneală și demonstrativ, deși la momentul pregătirii acestei lucrări el a revendicat doar poziția de profesor asistent privat. Toate acestea sugerează că această evoluție nu și-a pierdut semnifcația principală până în prezent.
Бандурка О. М. Дослідження В. В. Сокольським міжнародних договорів Київської Русі X ст. / Бандурка Олександр Маркович, Греченко Володимир Анатолійович // Supremaţia Dreptului = Верховенство Права: междунар. науч. журн. – 2017. – № 4. – С. 5-12.
Keywords: Держава і право. State and Law. Государство и право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Історія. History. История; українські землі; украинские земли; Ukrainian lands; Сокольский В. В.; Киевская Русь; русско-византийские договоры; Русская правда; Сокальський В. В.; Київська Русь; російсько-візантійські договори; Руська правда; history of law; історія права; история права; Sokolskii V. V.; Kievan Rus; Russian-Byzantine treaties; Russian Truth; publikatsii u zarubizhnomu vydanni