Соціальне призначення інституту юридичної відповідальності в трудовому праві - Подорожній, Є. Ю.; Podorozhnii, Ye. Yu.; Подорожній Євген Юрійович (Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Сер.: Юриспруденція. - 2014. - № 11, т. 1. - С. 148-150, 2014)
У статті розглянуто сутність відповідальності як соціальної та юридичної категорії, звернено увагу на позитивні та негативні аспекти юридичної відповідальності, окреслено призначення юридичної відповідальності в трудовому праві. Зроблено висновок про те, що в контексті трудового права головним є саме ретроспективний (негативний) аспект юридичної відповідальності, а отже, її головним призначенням є застосування відповідних заходів покарання до особи, яка вчинила порушення норм трудового законодавства.

The article deals with the essence of responsibility as a social and legal category, drawn attention to the positive and negative aspects of legal liability, concluding the appointment of legal liability in labor law. It is concluded that in the context of labor law is the main thing retrospective (negative) aspect of legal liability and, therefore, its primary purpose is to respond to punish the person who committed the violation of labor laws.

В статье рассмотрены сущность ответственности как социальной и юридической категории, обращено внимание на положительные и отрицательные аспекты юридической ответственности, установление назначение юридической ответственности в трудовом праве. Сделан вывод о том, что в контексте трудового права главным является именно ретроспективный (негативный) аспект юридической ответственности, а, следовательно, ее главным назначением является применение соответствующих мер наказания к лицу, совершившему нарушение норм трудового законодательства.
The Social purpose of the institute of legal responsibility in labor law
Социальное значение института юридической ответственности в трудовом праве
Keywords: відповідальність; соціальна відповідальність; юридична відповідальність; трудове право; responsibility; social responsibility; legal liability; labor law; ответственность; социальная ответственность; юридическая ответственность; трудовое право