Поняття, ознаки та структура механізму правового виховання - Федосєєва, С. В.; Fedosieieva, S. V. (Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Сер.: Юриспруденція. - 2014. - № 11, т. 1. - С. 62-64, 2014)
Встановлено особливості механізму правового виховання. Визначено, що механізм правового виховання має власну систему координат. До функціональних елементів механізму правового виховання віднесено: суспільну правову свідомість, правову свідомість виховуваних, норми права, засоби і способи правового виховання. Зазначено, що результатом дії механізму правового виховання є рівень правової вихованості особи і правова культура, визначено та проаналізовано стадії механізму правового виховання.

The author defines the mechanism of legal education as a process (set of stages, functional elements), as a result of which public legal awareness and legal ideas tolerated guidelines in human consciousness. The author establishes and analyzes the essential features of the mechanism of legal education as a separate legal category. The article states that the mechanism of legal education has its own co-ordinate system. The author proposes the system of legal education principles distinguish between two main groups of fundamental ideas: general principles and organizational and functional principles of legal education.

Установлены особенности механизма правового воспитания. Определено, что механизм правового воспитания имеет свою систему координат. К функциональным элементам механизма правового воспитания отнесены: общественное правовое сознание, правовое сознание воспитываемых, нормы права, средства и способы правового воспитания. Отмечено, что результатом действия механизма правового воспитания является уровень правовой воспитанности личности и правовая культура, определены и проанализированы стадии механизма правового воспитания.
Keywords: правове виховання; legal education; правовое воспитание; механізм правового виховання; mechanism of legal education; механизм правового воспитания; правова свідомість; legal consciousness; правовое сознание; правова настанова; legal guidance; правовая установка; правова поведінка; legal behavior; правовое поведение; правова культура; legal culture; правовая культура