Система «підтриманого прийняття рішення» як запорука дотримання конституційних прав і свобод осіб з обмеженими можливостями в Україні - Ніколаєнко, Н. О.; Nikolaienko, N. O. (Юридичний науковий електронний журнал. - 2015. - № 4. - С. 52-56, 2015)
У даній статті автор розглядає проблему позбавлення дієздатності осіб, які мають психіатричні діагнози, тобто людей з вадами інтелектуального та/або психічного характеру. Позбавлення дієздатності через хворобу, на думку автора, можна вважати одним із проявів дискримінації особи. Проаналізовано досвід інших країн, зокрема Канади (Британська Колумбія), щодо можливості створення та запровадження для вказаної вище категорії осіб з обмеженими можливостями системи «підтримане прийняття рішення», альтернативної позбавленню дієздатності.

In this article the author considers the problem of limitation of the legal capacity of the persons with psychiatric diagnoses i.e. the persons with intellectual disabilities and/or the mental disabilities. The deprivation of the legal capacity due to illness, according to the author, can be considered as a kind of the personal discrimination. There has been also researched and analyzed the foreign experience (Canada, British Columbia) of creating the system of the legal capacity of the aforementioned categories of the persons with disabilities which is an alternative to the system of the «decision-making with the support».

В статье автор рассматривает проблему ограничения дееспособности лиц с психиатрическими диагнозами, то есть людей с недостатками интеллектуального и/или психического характера. Лишение дееспособности по причине болезни, по мнению автора, можно считать проявлением дискриминации. Проанализирован зарубежный опыт (Канада, провинция Британская Колумбия) создания системы «принятия решения при поддержке», которая является альтернативой системе лишения дееспособности вышеуказанной категории лиц с ограниченными возможностями.
The system of "the decision-making with the support" as the condition of the constitutional rights and freedoms of persons with disabilities in Ukraine
Система «поддерживаемого принятия решения» как условие соблюдения конституционных прав и свобод лиц с ограниченными возможностями в Украине
Ніколаєнко, Н. О. Система «підтриманого прийняття рішення» як запорука дотримання конституційних прав і свобод осіб з обмеженими можливостями в Україні / Ніколаєнко Н. О. // Юридичний науковий електронний журнал. - 2015. - № 4. - С. 52-56.
Keywords: Конституційне право. Constitutional Law. Конституционное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; права осіб з обмеженими можливостями; права лиц с ограниченными возможностями; rights of persons with disabilities; особа з психо-інтелектуальними вадами; лицо с психо-интеллектуальными нарушениями; person with psycho-intellectual disabilities; дієздатність; дееспособность; capacity; зарубіжний досвід; зарубежный опыт; foreign experience; опіка; опека; guardianship; піклування; попечительство; система підтриманого прийняття рішення; система поддерживаемого принятия решения; system of the decision-making with the support; Міжнародне право .International Law. Международное право