Захист довкілля в контексті протидії збройній агресії росії: кримінологічний вимір - Шевчук, Т. А.; Shevchuk, T. A.; Шевчук Тетяна Анатоліївна (Вісник Кримінологічної асоціації України. – 2024. – № 2 (32). – С. 274-282, 2024)
Повномасштабне вторгнення рф являє собою суттєву загрозу для екологічної безпеки України, як елементу національної безпеки у внутрішньодержавному та міжнародному її вимірах. Сучасна екологічна ситуація в Україні фактично є кризовою саме через активні воєнні дії та пов’язаний із цим негативний, згубний вплив на природнє середовище. Внаслідок збройної агресії рф шкода завдається землі, ґрунтам, атмосферному повітрю, земельному фонду України, водними ресурсам, надрам, лісовому фонду, об’єктам природно заповідного фонду, через що довкілля можна вважати жертвою збройного конфлікту. На підставі результатів аналізу наукової літератури, судової практики, положень нормативно-правових актів у сфері охорони довкілля обґрунтовано необхідність: адаптації кримінального законодавства України до загроз безпековому стану довкілля в контексті повномасштабної воєнної агресії росії проти України; реалізація заходів із забезпечення захисту та відновлення порушених екологічних прав та інтересів населення в Україні в умовах війни; забезпечення фіксації фактів вчинення кримінальних правопорушень проти довкілля в результаті російської агресії на тимчасово окупованих територіях України; оцінки негативного впливу на довкілля в результаті повномасштабного російського вторгнення та прогнозування наслідків війни в середньо та довгостроковій перспективі; забезпечення правильної фіксації злочинів проти довкілля у відповідності до вимог міжнародних судових інституцій з метою встановлення справедливості та притягнення до відповідальності за екологічну шкоду, спричинену воєнними діями, та забезпечення включення збитків довкіллю до міжнародного реєстру збитків.

The full-scale invasion of the Russian Federation poses a significant threat to the environmental safety of Ukraine as an element of national security in its domestic and international dimensions. The current environmental situation in Ukraine is a crisis precisely because of active hostilities and the associated negative, detrimental impact on the environment. As a result of the armed aggression of the Russian Federation, damage is caused to the land, soil, atmospheric air, land fund of Ukraine, water resources, subsoil, forest fund, objects of the nature reserve fund, which is why the environment can be considered a victim of the armed conflict. Based on the results of the analysis of scientific literature, judicial practice, provisions of regulations in the field of environmental protection, the need for adaptation of the criminal legislation of Ukraine to threats to the security of the environment in the context of Russia’s full-scale military aggression against Ukraine is substantiated; implementation of measures to ensure the protection and restoration of violated environmental rights and interests of the population in Ukraine during the war; ensuring the recording of the facts of criminal offenses against the environment as a result of Russian aggression in the temporarily occupied territories of Ukraine; assessment of the negative impact on the environment as a result of a full-scale Russian invasion and forecasting the consequences of the war in the medium and long term; ensuring the correct recording of crimes against the environment in accordance with the requirements of international judicial institutions in order to establish justice and bring to justice for environmental damage caused by hostilities and ensure the inclusion of environmental damage in the international register of damages.

Очерчен ряд возникающих проблемных вопросов в связи с нарушением реализации права человека на безопасную окружающую среду в условиях войны. Обоснована необходимость: адаптации уголовного законодательства Украины к угрозам состоянии окружающей среды в контексте полномасштабной военной агрессии России против Украины; реализация мер по обеспечению защиты и восстановления нарушенных экологических прав и интересов населения в Украине в условиях войны; обеспечение фиксации фактов совершения уголовных правонарушений против внешней среды в результате российской агрессии на временно оккупированных территориях Украины; оценки негативного влияния на окружающую среду в результате полномасштабного российского вторжения и прогнозирования последствий войны в средней и долгосрочной перспективе; обеспечение правильной фиксации преступлений против окружающей среды в соответствии с требованиями международных судебных институций с целью установления справедливости и привлечения к ответственности за экологический вред, причиненный военными действиями и обеспечения включения убытков окружающей среде в международный реестр убытков.
The environment as a victim of the crimes of Russian aggression
Keywords: кримінальні правопорушення проти довкілля; екологічна система; екоцид; незаконне полювання; біорізноманіття; природні ресурси; збройний конфлікт; воєнний стан; criminal offenses against the environmen; ecological system; ecocide; illegal hunting; biodiversity; natural resources; armed conflict; martial law; уголовные правонарушения против окружающей среды; экологическая система; экоцид; незаконная охота; биоразнообразие; природные ресурсы; вооруженный конфликт; военное положение