Assessing the Responsibilities of the International Criminal Court in the Investigation of War Crimes in Ukraine - Ablamskyi, S. Ye.; Абламський, С. Є.; Tchobo, Denakpon L. R.; Romaniuk, V. V.; Романюк, В. В.; Šimić, Goran; Ilchyshyn, N.; Абламський Сергій Євгенович; Віталій Романюк (Novum Jus. – 2023. – Vol. 17, № 2. – P. 353-374, 2023)
Українські правоохоронні органи співпрацюють з Міжнародним кримінальним судом (МКС) та країнами, які спільно підтримують МКС, щоб зібрати докази жорстоких злочинів Росії, щоб притягнути ймовірних винних до відповідальності. Збір доказів у ситуації з Україною ніколи не переріс у безпрецедентне розслідування можливих міжнародних злочинів, скоєних російськими збройними формуваннями в Україні. Це дослідження має на меті визначити фундаментальну роль і значення МКС у колективному дослідженні ситуації в Україні. Знаючи, що визначення терміну «воєнні злочини» не існує в чинному законодавстві України, у цьому дослідженні зроблено спробу корелятивного аналізу терміну «воєнні злочини» в контексті міжнародного права та встановлено, що українські правоохоронні органи та установи здатний задокументувати військові злочини, вчинені в Україні Російською Федерацією. Це свідчить про те, що МКС, порівняно з його попередніми міжнародними розслідуваннями, безперечно має широкий спектр допоміжних ресурсів для притягнення до відповідальності «найбільш відповідальних» за передбачувані воєнні злочини та злочини проти людяності, як наголошується в його документах про політику прокуратури.

Ukrainian law enforcement agencies are working in cooperation with the International Criminal Court - ICC and countries that jointly support the ICC to collect evidence of Russia’s atrocity crimes in order to hold the alleged perpetrators accountable. The collection of evidence in the situation of Ukraine ever turned into an unprecedented investigation of the likely international crimes committed by Russian armed forces in Ukraine. This study aims to determine the fundamental role and significance of the ICC in a collective investigation of the situation in Ukraine. Knowing that the definition of the term “war crimes” does not exist in the current legislation of Ukraine, this study attempts a correlative analysis of the term “war crimes” in the context of international law and finds that Ukrainian law enforcement agencies and institutions are capable of documenting war crimes committed in Ukraine by the Russian Federation. This suggests that the ICC, in comparison to its previous international investigations, definitively has a wide range of support resources to hold accountable “those most responsible“ for alleged war crimes and crimes against humanity, as emphasized in its prosecutorial policy documents.

Украинские правоохранительные органы работают в сотрудничестве с Международным уголовным судом (МУС) и странами, которые совместно поддерживают МУС, над сбором доказательств зверских преступлений России, чтобы привлечь предполагаемых преступников к ответственности. Сбор доказательств по ситуации на Украине превратился в беспрецедентное расследование возможных международных преступлений, совершенных российскими вооруженными силами на Украине. Целью данного исследования является определение фундаментальной роли и значения МУС в коллективном расследовании ситуации в Украине. Учитывая, что определение термина «военные преступления» не существует в действующем законодательстве Украины, в настоящем исследовании предпринята попытка корреляционного анализа термина «военные преступления» в контексте международного права и установлено, что украинские правоохранительные органы и учреждения способный документировать военные преступления, совершенные на Украине Российской Федерацией. Это говорит о том, что МУС, по сравнению с его предыдущими международными расследованиями, определенно имеет широкий спектр ресурсов поддержки для привлечения к ответственности «тех, кто несет наибольшую ответственность» за предполагаемые военные преступления и преступления против человечности, как подчеркивается в его политических документах по обвинению.
Keywords: International Criminal Court; Ukraine; investigation; war crimes; human rights; Міжнародний кримінальний суд; Україна; розслідування злочинів; військові злочини; права людини; війна; Международный уголовный суд; Украина; расследование преступлений; военные преступления; права человека