Вплив воєнного стану на кримінальне законодавство України - Присяжнюк, В. В.; Prysiazhniuk, V. V. (Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених, курсантів та студентів : тези доп. Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 21 черв. 2024 р.). – Харків : ХНУВС, 2024. – С. 510-512, 2024)
Зазначено, що введення воєнного стану в Україні 24 лютого 2022 року суттєво вплинуло на всі сфери життя, в тому числі й на законодавство. Кримінальне право не стало винятком. Прийняті закони, які змінили Кримінальний кодекс України, посиливши кримінальну відповідальність за ряд кримінальних правопорушень в умовах воєнного стану. Також вважливими змінами кримінального законодавства України під час широкомасштабного вторгнення РФ є те, що долучили нові види кримінальних правопорушень, такі як: колабораціонізм (ст. 111-1 КК); публічні заклики до агресії проти України (ст. 442 КК); розповсюдження дезінформації (ст. 436 КК). Також ми можемо помітити обмеження певних прав.

It is noted that the introduction of martial law in Ukraine on February 24, 2022 had a significant impact on all spheres of life, including legislation. Criminal law was no exception. Laws were adopted that changed the Criminal Code of Ukraine, increasing criminal liability for a number of criminal offenses under martial law. Also important changes in the criminal legislation of Ukraine during the large-scale invasion of the Russian Federation are the addition of new types of criminal offenses, such as: collaborationism (Article 111-1 of the Criminal Code); public calls for aggression against Ukraine (Article 442 of the Criminal Code); spreading disinformation (Article 436 of the Criminal Code). We may also notice restrictions on certain rights.

Отмечено, что введение военного положения в Украине 24 февраля 2022 существенно повлияло на все сферы жизни, в том числе и на законодательство. Уголовное право не стало исключением. Приняты законы, изменившие Уголовный кодекс Украины, усилив уголовную ответственность за ряд уголовных правонарушений в условиях военного положения. Также важными изменениями уголовного законодательства Украины во время широкомасштабного вторжения РФ является то, что привлекли новые виды уголовных правонарушений, такие как: коллаборационизм (ст. 111-1 УК); публичные призывы к агрессии против Украины (ст. 442 УК); распространение дезинформации (ст. 436 УК). Также мы можем заметить ограничение определенных прав.
Keywords: Україна; воєнний стан; кримінальне законодавство; Ukraine; martial law; criminal legislation; Украина; военное положение; уголовное законодательство