Законодавче підгрунтя застосування штучного інтелекту: трудо-правовий аспект - Клименко, А. Л.; Klymenko, A. L.; ORCID: http://orcid.org/0000-0001-9587-5827 (Проблеми розвитку соціально-трудових прав та профспілкового руху в Україні : матеріали VІІІ Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Харків, 28 трав.2020 р.). – Xарків: ХНУВС, 2020. – С. 181-185., 2020)
Зазначено, що згідно з позицією, висловленою в доповіді Глобальної комісії з майбутнього у сфері праці, підготовленій для Міжнародної організації праці у 2019 році, необхідна реалізація ідеї загальних трудових гарантій та соціального захисту з народження до старості і права на безперервну освіту для адекватного реагування на виклики цифровізації. Важливий системний підхід до розв'язання питань, законодавчі зміни повинні враховувати багато моментів – це і поступове витіснення працівників з робочих місць, і економічна та демографічна кризи, і поява працівників, що використовують нейропротези. Таким чином, автоматизація праці буде продовжуватися, і трудове право або буде цей процес «супроводжувати», динамічно змінюючись, або перешкоджати у належному правовому регулюванні, що в результаті зробить цей перехід ще більш соціально травматичним. Отмечено, что согласно позиции, высказанной в докладе Глобальной комиссии по будущему в сфере труда, подготовленной для Международной организации труда в 2019 году, необходима реализация идеи общих трудовых гарантий и социальной защиты с рождения до старости и права на непрерывное образование для адекватного реагирования на вызовы цифровизации. Важный системный подход к решению вопросов, законодательные изменения должны учитывать многие моменты – это постепенное вытеснение работников с рабочих мест, экономический и демографический кризис, появление работников, использующих нейропротезы. Таким образом, автоматизация труда будет продолжаться, и трудовое право либо будет этот процесс «сопровождать», динамично меняясь, либо препятствовать в надлежащем правовом регулировании, что в результате сделает этот переход еще более социально травматичным. It was noted that, according to the position expressed in the report of the Global Commission on the Future of Work, prepared for the International Labor Organization in 2019, it is necessary to implement the idea of general labor guarantees and social protection from birth to old age and the right to lifelong education in order to adequately respond to the challenges of digitalization . An important systematic approach to resolving issues, legislative changes should take into account many points - this is the gradual displacement of workers from jobs, the economic and demographic crisis, the emergence of workers using neuroprostheses. Thus, the automation of labor will continue, and labor law will either “accompany” this process, dynamically changing, or hinder proper legal regulation, which as a result will make this transition even more socially traumatic.
Клименко А. Л. Законодавче підгрунтя застосування штучного інтелекту: трудо-правовий аспект / А. Л. Клименко / Проблеми розвитку соціально-трудових прав та профспілкового руху в Україні : матеріали VІІІ Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Харків, 28 трав. 2020 р.) / за заг. ред. К. Ю. Мельника; МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. – Xарків: ХНУВС, 2020. – С. 181-185.
Keywords: Трудове право. Право соціального забезпечення. Labor law. Law of social guaranteeing. Трудовое право. Право социального обеспечения; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; штучний інтелект; искусственный интеллект; artificial intelligence; впровадження штучного інтелекту; внедрение искусственного интеллекта; introduction of artificial intelligence; правове регулювання праці; правовое регулирование труда; legal regulation of labor; цифровізація; цифровизация; digitalization