Сучасна корупція та система протидії: адміністративно-правовий аспект - Хромова, К. І.; Khromova, K. I. (Прикарпатський юридичний вісник. - 2015. - Вип. 2(8). - С. 140-145, 2015)
У статті автор досліджує стан сучасної корупції і систему протидії. Визначено, що корупція – це явище різнопланового характеру, яке посягає на права і законні інтереси громадян, нормальну діяльність інститутів публічної влади і підриває авторитет країни в очах світової спільноти. Встановлено, що існування корупції визначають багато чинників: політико-юридичні, соціально-економічні, духовно-моральні та інші. Високий рівень корупції в Україні є не стільки правовою проблемою, скільки проблемою економічною, і багато в чому проблемою соціальною. Відзначено, що для зниження рівня корупційних проявів необхідно, щоб антикорупційна складова застосовувалася, як базова конструкція політичної стратегії держави.

The article examines the state of the system and combating corruption. Determined that corruption is a phenomenon diverse character that infringes upon the rights and legitimate interests of citizens, normal functioning of institutions of public authority and undermine the credibility of the country in the eyes of the international community. Established that the existence of corruption is determined by many factors: political-legal, socio-economic, spiritual, moral and others. The high level of corruption in Ukraine is not so much a legal problem as an economic problem, and in many social problems. It is noted that to reduce corruption is essential that anti-corruption component used as the basic design of the political strategy of the state.

В статье автор исследует состояние современной коррупции и систему противодействия. Определено, что коррупция – это явление разнопланового характера, которое посягает на права и законные интересы граждан, нормальную деятельность институтов публичной власти и подрывает авторитет страны в глазах мирового сообщества. Установлено, что существование коррупции определяют многие факторы: политико-юридические, социально-экономические, духовно-нравственные и другие. Высокий уровень коррупции в Украине является не столько правовой проблемой, сколько проблемой экономической, и во многом проблемой социальной. Отмечено, что для снижения уровня коррупционных проявлений необходимо, чтобы антикоррупционная составляющая применялась, как базовая конструкция политической стратегии государства.
Contemporary corruption and countering system: administrative and legal aspect
Современная коррупция и система противодействия: административно-правовой аспект
Keywords: корупція; corruption; коррупция; протидія корупції; anti-corruption; противодействие коррупции; антикорупційна політика; anti-corruption policy; антикоррупционная политика; адміністративно-правовий механізм; administrative and legal mechanism; административно-правовой механизм