Гносеологічні аспекти виникнення, розвитку та становлення інституту спеціальних знань у кримінальному процесуальному праві - Джевага, С. В.; Dzhevaha, S. V.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-2593-2360 (Первый независимый научный вестник. – 2016. – № 7. – С. 125-129, 2016)
В статті проводиться теоретичне дослідження гносеологічного аспекту виникнення, розвитку та становлення спеціальних знань в галузі кримінального процесуального права, а також аналіз нормативноправових актів, які їх врегульовували. Відображено виникнення та становлення процесуальної особи, як носія спеціальних знань, а саме: обізнаної особи, експерта та спеціаліста. Визначені протиріччя, що виникали у зв’язку із залученням осіб, які володіють спеціальними знаннями, а також їх процесуальні права та обов’язки. Встановлені випадки, коли залучення осіб з спеціальними знаннями вперше імперативно закріплено на законодавчому рівні.

The theoretical research of a gnosiological aspect of occurrence, development and formation of special knowledge in the field of criminal procedure law, as well as analysis of statutory and regulatory enactments are being conducted in the article. The occurrence and formation of a procedural person as a holder of special knowledge, videlicet: skilled person, expert and specialist, are specified. Contradictions, arising in connection with involvement of persons possessing special knowledge, as well as theirs procedural rights and obligations, are determined. Events, when involvement of persons with special knowledge is first imperatively entrenched at the legislative level, are established.

В статье проводится теоретическое исследование гносеологического аспекта возникновения, развития и становления специальных знаний в области уголовного процессуального права, а также анализ нормативно-правовых актов, их регулирующие. Отражено возникновение и становление процессуального лица, как носителя специальных знаний, а именно: сведущего лица, эксперта и специалиста. Определены противоречия, которые возникали в связи с привлечением лиц, обладающих специальными знаниями, а также их процессуальные права и обязанности. Установлены случаи, когда привлечение лиц со специальными знаниями впервые императивно закреплено на законодательном уровне.
Гносеологические аспекты возникновения, развития и становления института специальных знаний в уголовном процессуальном праве
Gnosiological aspects of occurrence, development and formation of special knowledge institute in criminal procedure law
Джевага С. В. Гносеологічні аспекти виникнення, розвитку та становлення інституту спеціальних знань у кримінальному процесуальному праві / Джевага Сергій Вікторович // Первый независимый научный вестник. – 2016. – № 7. – С. 125-129.
Keywords: Кримінально-процесуальне право. Criminal and Procedure Law. Уголовное процессуальное право; Україна. Ukraine. Украина; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; спеціальні знання; обізнана особа; експерт; спеціаліст; лікар; експертиза; допит експерта; висновок експерта; повторна експертиза; Кримінальний процесуальний кодекс України; special knowledge; skilled person; expert; specialist; doctor; expert examination; interrogation of expert; expert evidence; re-examination; Criminal Procedure Code of Ukraine; специальные знания; сведущее лицо; эксперт; специалист; врач; экспертиза; допрос эксперта; заключение эксперта; повторная экспертиза; Уголовный процессуальный кодекс Украины