Науковий звіт за результатами соціологічного моніторингу розповсюдження наркотиків та інших форм залежності серед молоді м. Харкова «Молодь та наркотики» 2017 - ХНУВС; Kharkiv National University of Internal Affairs; Науково-дослідна лабораторія з проблем протидії злочинності; Сердюк, О. О.; Serdiuk, O. O.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-5733-6432; ResearcherID: I-5924-2016; Scopus Author ID: 56857350300; Базима, Б. О.; Bazyma, B. O.; ORCID: http://orcid.org/0000-0003-1005-1920 (Харків: ХНУВС, 2017. - 62 с., 2017)
У науковому звіті наводяться дані соціологічного моніторингу розповсюдження наркотиків та інших форм залежності серед молоді м. Харкова «Молодь та наркотики». Розглядається динаміка розповсюдження споживання наркотиків та інших форм залежності серед харківської молоді з 1995 по 2017 роки. Аналізуються закономірності епізодичного та регулярного споживання різних видів психоактивних речовин. Авторами виділяються чотири основні тенденції розповсюдження наркотиків. Перша – стабілізація споживання психоактивних речовин серед молоді. Друга – зростання популярності «Дизайнерських наркотиків». Третя – зростання кількості регулярних споживачів наркотиків. Четверта – внутрішня трансформація на ринку наркотиків. Процес розповсюдження наркотиків серед молоді увійшов у стадію стабілізації але з’являються нові наркотики і споживання найбільш доступних з них має тенденцію до збільшення регулярності.

Youth and Drugs – 2017: Scientific report on the results of sociological monitoring of addictive behavior among Kharkiv youth. The data of 23-year supervision within the limits of the research project Substance Use Monitoring Among Youth in Kharkiv City «Youth and Drugs» conducted by sociologists from Kharkiv National University of Internal Affairs is represented in the article. The surveys were implemented in 1995, 1997, 1999, 2001, 2004, 2005, 2008, 2011, 2014, 2016 and 2017 with sample sizes ranging from 1,000 to 2,500 subjects. During the whole 23-year period youths aged 17-25 have answered the surveys. The sampling error has not exceeded 2,8%. Data has been collected at random educational establishments in Kharkiv with the standardized self-administered questionnaire, including 100-110 items in different years. In 2017 there Web-based survey (N=843) was conducted in parallel with paper and pencil technique (N=2492). The problem of drugs and other psychoactive substances consumption among youth of Kharkiv in 1995-2017 years is described in this report. The patterns of regular and irregular consumption of various addictive substances are analyzed. Authors note four basic tendencies of drug addiction spread. The first is negative dynamics of substance use among youth. The second is growth of «designer drugs» popularity. The third is growth of the number of regular users of drugs. Fourth is an internal transformation at the market of drugs. The spread of drugs among young people has entered the stage of stabilization but there are new drugs appeared and consumption of the most accessible of them tends to increase regularity.

В отчете приводятся данные социологического мониторинга распространения наркотиков и других форм зависимости среди молодежи г. Харькова «Молодежь и наркотики». Рассматривается динамика распространения потребления наркотиков и других форм зависимости среди харьковской молодежи с 1995 по 2017 годы. Анализируются закономерности эпизодического и регулярного потребления различных видов аддиктивных веществ. Авторами выделяются четыре основные тенденции распространения наркотиков. Первая – стабилизация потребления психоактивных веществ среди молодежи. Вторая – рост популярности «Дизайнерских наркотиков». Третья – рост количества регулярных потребителей наркотиков. Четвертая – внутренняя трансформация на рынке наркотиков. Процесс распространения наркотиков среди молодежи вошел в стадию стабилизации но появляются новые наркотики и потребление наиболее доступных из них имеет тенденцию к увеличению регулярности.
Науковий звіт
Молодь та наркотики – 2017
Науковий звіт за результатами соціологічного моніторингу розповсюдження наркотиків та інших форм залежності серед молоді м. Харкова «Молодь та наркотики» 2017 / Сердюк О.О [, Базима Б. О., Шорохова Г.М. та ін. ]; МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ, Наук.-дослід. лабораторія з проблем протидії злочинності. - Харків: ХНУВС, 2017. - 62 с.
Keywords: Соціологія. Соціальна робота. Sociology. Social Work. Социология. Социальная работа; Україна. Ukraine. Украина; науковий звіт; научный отчет; scientific report; соціологічний моніторинг; наркотизм; залежність; наркотики; психоактивні речовини; адиктивні речовини; споживання наркотиків; sociological monitoring; narcotism; addiction; drugs; psychoactive substances; addictive substances; drug users; социологический мониторинг; наркотизм; зависимость; наркотики; психоактивные вещества; аддиктивные вещества; употребление наркотиков; алкогольна залежність; алкогольная зависимость; Харьков; Харків; Kharkiv region; молодежь; молодь; youth; комп'ютерна залежність; компьютерная зависимость; computer dependence; азартні ігри; азартные игры; gambling; ВІЛ/СНІД; анкетування; анкетирование; Харківський національний університет внутрішніх справ; Харьковский национальный университет внутренних дел; Kharkiv National University of Internal Affairs