Доктрина «проникнення за корпоративну вуаль»: світовий досвід та сучасні реалії українського правозастосування - Жорнокуй, Ю. М.; Zhornokui, Yu. M.; Жорнокуй Юрій Михайлович (Форум права. – 2016. – № 4. - С. 127–132, 2016)
У статті у продовження вивчення світового досвіду вирішення конфліктних ситуацій у рамках корпоративних відносин досліджуються питання застосування доктрини «проникнення за корпоративну вуаль». Аналізується правова доктрина та стан законодавства країн англосаксонської та романо-германської правових систем щодо можливості застосування у правовій дійсності відповідної доктрини. Звертається увага, що сучасний стан законодавства України не дозволяє однозначно стверджувати про можливість застосування проникаючої відповідальності за боргами корпоративної організації.

The issues of the application of the doctrine of «piercing the corporate veil» are researched in the article with reference to the study of the international experience of conflict resolution within corporate relations. The author analyzes the legal doctrine and the state of the laws of the countries of Anglo-Saxon and Romano-Germanic legal systems as to the possibility of application of the relative doctrine in the legal reality. Special attention is paid to the fact that the current state of legislation in Ukraine does not categorically allow to affirm about the possibility of implementing the penetrating liability for the debts of the corporate company.

В статье в продолжение изучения мирового опыта решения конфликтных ситуаций в рамках корпоративных отношений исследуются вопросы применения доктрины «проникновения за корпоративную вуаль». Анализируется правовая доктрина и состояние законодательства стран англосаксонской и романо-германской правовых систем в отношении возможности применения в правовой действительности соответствующей доктрины. Обращается внимание, что современное состояние законодательства Украины не позволяет однозначно утверждать о возможности применения проникающей ответственности по долгам корпоративной организации.
Доктрина «проникновения за корпоративную вуаль»: мировой опыт и современные реалии украинского правоприменения
The Doctrine of «Piercing the Corporate Veil»: International Experience and Modern Realities of Ukrainian Law Enforcement
Keywords: Господарське право. Business Law. Хозяйственное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Цивільне право. Civil Law. Гражданское право; акціонерне товариство; joint-stock company; акционерное общество; акціонер; проникнення за корпоративну вуаль; проникновение за корпоративную вуаль; piercing the corporate veil; корпорація; корпорация; учасник товариства; цивільно-правова відповідальність; civil and legal liability; гражданско-правовая ответственность