Проблеми сучасного корпоративного законодавства та перспективи його розвитку - Жорнокуй, Ю. М.; Zhornokui, Yu. M.; Жорнокуй Юрій Михайлович (Право і безпека. - 2025. - № 1 (96). - С. 40-52, 2025)
У поданій до обговорення статті з метою усунення прогалин та суперечностей чинного цивільного законодавства та правозастосовної практики щодо визначення організаційно-правових форм юридичних осіб, у межах яких мають місце корпоративні відносини, запропоновано закріпити положення, за яким відповідні правові зв’язки існують виключно в межах акціонерного товариства, товариства з обмеженою відповідальністю і товариства з додатковою відповідальністю. Доведено, що одним із напрямів розвитку корпоративного законодавства є окреслення кола основних прав та обов’язків учасників корпоративних відносин та закріплення їх у Цивільному кодексі України. Під такими правами та обов’язками маються на увазі ті, які є характерними для всіх учасників (акціонерів) підприємницьких товариств з корпоративною будовою. При цьому Цивільний кодекс України має містити вказівку, що окремі (специфічні) права та обов’язки вказаних осіб можуть передбачатися нормами спеціального законодавства, а механізм їх здійснення також і корпоративним договором у разі його укладення. Обґрунтовано, що до пріоритетів варто віднести закріплення на рівні Цивільного кодексу України положень щодо: а) корпоративного управління, з деталізацією положень про органи підприємницьких товариств та їхніх посадових осіб, які формують та виявляють у цивільних відносинах волю таких організацій; б) корпоративного контролю, із врегулюванням питань залежності одного (кількох) підприємницького товариства від іншого (інших) товариства та правових наслідків такої залежності, зокрема відшкодування шкоди, завданої залежному товариству, його учасникам та кредиторам через вплив контролюючого товариства на ухвалення рішень залежним товариством. Звернено увагу, що тенденції одноманітного застосування норм про корпоративну відповідальність мають бути уніфіковані шляхом послідової кодифікації положень про відповідальність у відносинах, пов’язаних з управлінням підприємницькими товариствами, саме в Цивільному кодексі України. З урахуванням практичного розширення кола осіб, які можуть нести корпоративну відповідальність, та підстав притягнення до неї норми про таку відповідальність для всіх видів підприємницьких товариств мають бути перенесені зі спеціальних законів і систематизовані положеннями Цивільного кодексу України.

With a view to eliminating the gaps and contradictions in current civil legislation and law enforcement practice regarding the determination of the legal forms of legal entities within which corporate relations take place, the article proposes to enshrine the provision according to which the relevant legal relations exist exclusively within a joint-stock company, a limited liability company and an additional liability company. It is proved that one of the directions of development of corporate legislation is to outline the range of fundamental rights and obligations of participants to corporate relations and enshrine them in the Civil Code of Ukraine. Such rights and obligations are understood to be those which are common to all participants (shareholders) of business entities with a corporate structure. At the same time, the Civil Code should contain an indication that certain (specific) rights and obligations of the above persons may be provided for by special legislation, and the mechanism for their exercise may also be provided for by a corporate agreement, if concluded. It is substantiated that the priorities should include consolidation at the level of the Civil Code of Ukraine of the provisions on: a) corporate governance, with details of the provisions on bodies of business entities and their officials who form and express the will of such entities in civil relations; b) corporate control, with regulation of the issues of dependence of one (several) business entity on another (other) entity and the legal consequences of such dependence, including compensation for damage caused to the dependent entity and its participants. The author notes that the tendencies of uniform application of corporate liability rules should be unified by consistent codification of the provisions on liability in relations related to the management of business entities in the Civil Code of Ukraine. Taking into account the practical expansion of the range of persons who may bear corporate liability and the grounds for bringing them to liability, the rules on such liability for all types of business companies should be transferred from special laws and systematised by the provisions of the Civil Code of Ukraine.
Problems of modern corporate legislation and prospects for its development
Keywords: національне та міжнародне законодавство; захист прав; судова практика; рішення суду; підприємницьке товариство; відповідальність; корпоративні відносини; корпоративні права; national and international legislation; protection of rights; court practice; court decision; business company; liability; corporate relations; corporate rights