Кримінально-правова охорона статевої свободи і недоторканності: український та європейський досвід - Митрофанова, Ю. С.; Mytrofanova, Yu. S.; Митрофанова Юлія Сергіївна (Злочинність і протидія їй в умовах війни та у повоєнній перспективі: міждисциплінарна панорама : зб. тез доп. ІІ Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 16 квіт. 2025 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2025. – С. 168-171, 2025)
Захист статевої свободи та недоторканності особи є пріоритетним завданням кримінального права. Проаналізовано польський досвід, визнано концептуальну близькість цих законів. При цьому зближенню сприяли ратифікація Україною і Стамбульської, і Ланцаротської конвенцій. Водночас, з іншого боку, спостерігається багато стилістичних і техніко-юридичних розбіжностей. Деякі з них, враховуючи правову традицію України, не підлягають запозиченню через відсутність потреби. Інша ж частина відмінних положень варті на увагу на предмет запозичення з метою удосконалення кримінально-правової охорони статевої свободи та недоторканості особи в Україні.

The protection of sexual freedom and personal integrity is a priority task of criminal law. The Polish experience has been analyzed, and the conceptual closeness of these laws has been recognized. At the same time, the ratification by Ukraine of both the Istanbul and Lanzarote Conventions has contributed to this rapprochement. At the same time, on the other hand, there are many stylistic and technical-legal differences. Some of them, taking into account the legal tradition of Ukraine, are not subject to borrowing due to lack of need. The rest of the distinctive provisions are worth paying attention to for the purpose of borrowing in order to improve the criminal-legal protection of sexual freedom and personal integrity in Ukraine.
Keywords: кримінально-правова охорона; статева свобода і недоторканність; Україна; европейський досвід; Польща; criminal law protection; sexual freedom and inviolability; Ukraine; European experience; Poland