Посттравматичне зростання – пошук сенсу життя (техніка Ікігай) - Мілорадова, Н. Е.; Miloradova, N. E.; Natalia Miloradova (Соціально-психологічне забезпечення діяльності сил безпеки та оборони України : тези доп. V Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Харків, 31 трав. 2024 р.). – Харків: НА НГУ, 2024. – С. 30-33, 2024)
Запропонована техніка «Ікігай», яка може бути достатньо ефективною для усвідомлення особистістю фундаменту посттравматичного зростання. Техніка будується на принципах японської філософської концепції щастя. Виконання технік такого рівня допомагає клієнтові повернути відчуття внутрішнього контролю та ресурсності, усвідомлення нових можливостей на основі розуміння особистісної цінності та виникнення світоглядних або духовних змін. Знайти свій ікігай – це процес самопізнання і розвитку, усвідомлення і трансформації.

The "Ikigai" technique is proposed, which can be effective enough for the individual to realize the foundation of post-traumatic growth. Machinery is built on the principles of the Japanese philosophical concept of happiness. Performing techniques at this level helps the client regain sensation internal control and resourcefulness, awareness of new opportunities based on an understanding of personal value and the emergence of worldview or spiritual changes Finding your ikigai is a process of self-discovery and development, awareness and transformation.

Предложена техника Икигай, которая может быть достаточно эффективной для осознания личностью фундамента посттравматического роста. Техника строится на принципах японской философской концепции счастья. Выполнение техник такого уровня помогает клиенту вернуть ощущение внутреннего контроля и ресурсности, осознания новых возможностей на основе понимания личностной ценности и возникновения мировоззренческих или духовных изменений. Найти свой икигай – это процесс самопознания и развития, осознания и трансформации.
Keywords: посттравматичне зростання; техніка Ікігай; особистий сенс життя; post-traumatic growth; Ikigai technique; personal meaning of life; посттравматический рост; техника Икигай; личный смысл жизни