Юридична відповідальність як форма державно-правового примусу: загальнотеоретична характеристика : автореф. дис. - Калєніченко, Л. І.; Kalenichenko, L. I.; Калениченко, Л. И.; Калєніченко Лідія Іванівна (Харків, 2018)
Дисертація є комплексним науковим дослідженням, присвяченим теоретико-правовій характеристиці юридичної відповідальності як форми державно-правового примусу. Автором здійснено огляд юридичних літературних джерел, здійснено концептуалізацію поглядів юридичної відповідальності, встановлено та проаналізовано основні підходи до розуміння юридичної відповідальності у правовій думці. Узагальнено теоретичні положення і галузеві знання про категорію юридичної відповідальності у науковій юридичній літературі, сформульовано визначення «юридична відповідальність як інститут об’єктивного права», «юридична відповідальність як елемент змісту правовідносин». Запропоновано під юридичною відповідальністю як інститутом об’єктивного права розуміти передбачені санкціями норм права, забезпечені можливістю застосування державного примусу, несприятливі наслідки особистого, майнового чи організаційного характеру, яких відповідний суб’єкт права зазнає за вчинене правопорушення і які процесуально закріплені в передбаченому законодавством порядку. Юридичну відповідальність як елемент змісту правовідносин визначено як передбачені санкціями норм права вид і міра обов’язку суб’єкта права зазнати позбавлення особистого, майнового, організаційного характеру у правовідносинах, що виникають з факту правопорушення. З’ясовано особливості державно-правового примусу як відносно відокремленого правового явища, сформульовано його дефініцію як метод впливу держави на суб’єктів права, з метою забезпечення належної реалізації норм права, котрий здійснюється через правозастосовну діяльність незалежно від волі та бажання юридично зобов’язаних суб’єктів. Здійснено класифікацію видів державно-правового примусу. Визначено загальні та спеціальні ознаки юридичної відповідальності як форми державно-правового примусу. Охарактеризовано співвідношення юридичної відповідальності з іншими формами державно-правового примусу залежно від різновиду елементів механізму державно-правового примусу. На підставі узагальнення теоретичних положень визначено основні підходи необхідних підстав юридичної відповідальності, проаналізовано їх. Проаналізовано юридичну відповідальність як динамічне правове явище, здійснено характеристику її стадій і принципів. Охарактеризовано підстави виключення юридичної відповідальності, підстави звільнення від юридичної відповідальності, та здійснено їх класифікацію. Визначено особливості юридичної відповідальності працівників Національної поліції України та обґрунтовано вплив факту існування юридичної відповідальності поліцейських на стан законності у суспільстві та державі. Розкрито закономірності впливу принципів діяльності Національної поліції України на процес покладення юридичної відповідальності. Визначено можливість та необхідність застосування поліцейських заходів на кожній стадії реалізації юридичної відповідальності.

The dissertation is a comprehensive scientific research focused on theoretical and legal characteristics of legal liability as a form of state and legal coercion. The author has accomplished reviews of legal literary sources; has carried out the conceptualization of the views of legal liability; has established and analyzed the main approaches to understanding legal liability within legal thought. The author has generalized theoretical provisions and branch knowledge about the category of legal liability within scientific legal literature; has formulated the definitions of “legal liability as the institution of objective law”, “legal liability as an element of the content of legal relations”. The features of state and legal coercion as a relatively isolated legal phenomenon have been clarified; its definition has been formulated; classification of the types (forms) of state and legal coercion has been carried out. The general and special features of legal liability as a form of state and legal coercion have been determined. The correlation of legal liability with other forms of state and legal coercion has been characterized depending on the variety of elements of the mechanism of state and legal coercion. On the basis of generalization of theoretical provisions the author has defined the main approaches of the necessary grounds of legal liability and has analyzed them. The legal liability as a dynamic legal phenomenon has been analyzed; the characteristics of its stages and principles have been carried out. The author has characterized the grounds for exclusion of legal liability, the grounds for relief of legal liability; has carried out their classification. The author has determined the peculiarities of legal liability of the employees of the National Police and has substantiated the influence of the fact of existence of legal liability of police officers on the rule of law in society and the state. Regularities of the influence of the principles of the activity of the National Police on the process of imposing legal liability have been revealed. The possibility and necessity of using police measures at each stage of the realization of legal liability have been determined.

Диссертация является комплексным научным исследованием, посвященным теоретико-правовой характеристике юридической ответственности как формы государственно-правового принуждения. Автором осуществлен обзор юридических литературных источников, осуществлено концептуализацию взглядов юридической ответственности,установлены и проанализированы основные подходы к пониманию юридической ответственности в правовой мысли. Обобщены теоретические положения и отраслевые знания о категории юридической ответственности в научной юридической литературе, сформулированы определения «юридическая ответственность как институт объективного права», «юридическая ответственность как элемент содержания правовых отношений». Выяснены особенности государственно-правового принуждения как относительно отдельного правового явления, сформулирована его дефиниция, Осуществлена классификация видов государственно-правового принуждения. Определены общие и специальные признаки юридической ответственности как формы государственно-правового принуждения. Охарактеризованы соотношение юридической ответственности с другими формами государственно-правового принуждения в зависимости от разновидности элементов механизма государственно-правового принуждения. На основании обобщения теоретических положений определены и проанализированы основные подходы необходимых оснований юридической ответственности. Проанализирована юридическая ответственность как динамическое правовое явление, осуществлена характеристику ее стадий и принципов. Охарактеризованы основания исключения юридической ответственности, основания освобождения от юридической ответственности, и осуществлена их классификация. Определены особенности юридической ответственности работников Национальной полиции Украины и обосновано влияние факта существования юридической ответственности полицейских на состояние законности в обществе и государстве. Раскрыты закономерности влияния принципов деятельности Национальной полиции Украины на процесс возложения юридической ответственности. Определена возможность и необходимость применения полицейских мер на каждой стадии реализации юридической ответственности.
Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня доктора юридичних наук
Legal Liability as a Form of State and Legal Coercion: general Theoretical Characteristics
Keywords: Держава і право. State and Law. Государство и право; Автореферати дисертацій. Abstracts of Theses. Авторефераты диссертаций; юридична відповідальність; державно-правовий примус; Україна. Ukraine. Украина; класифікація; Національна поліція України. National police of Ukraine. Национальная полиция Украины; Национальная полиция Украины; National police of Ukraine; юридическая ответственность; государственно-правовое принуждение; классификация; legal liability; state and legal coercion; classification; 12.00.01