Ефективність моделі гуманітарної підготовки майбутніх технічних фахівців авіаційної галузі - Кірюхіна, М. В.; Kiriukhina, M. V.; ORCID: https://orcid.org/0000-0003-2155-8102 (Вісник КрНУ імені Михайла Остроградського. - 2020. - Випуск 2 (121). - С. 52-59., 2020)
Визначено роль гуманітарної підготовки у складі професійної підготовки майбутніх фахівців авіаційної галузі у закладах вищої освіти України та її місце у складі їх професійної компетентності. Доведено, що гуманітарна підготовка повинна забезпечувати соціальну і професійну адаптацію майбутнього фахівця, його здатність мобільно і креативно реалізовувати себе в умовах ХХІ століття. Професійна підготовка сучасного технічного фахівця має відбуватися в синхронному процесі взаємодії трьох складових: спеціально-професійної, фундаментально-дослідницької та гуманітарної. Виявлені суперечності, які характерні для сучасного стану гуманітарної підготовки технічних фахівців авіаційної галузі. Для подолання виявлених суперечностей теоретично обґрунтовано педагогічні умови ефективної гуманітарної підготовки; розроблено структурно-функціональну модель гуманітарної підготовки майбутнього технічного фахівця авіаційної галузі з використанням інноваційних технологій (технологій проблемного та ситуаційного навчання, проектних та інформаційно-комунікаційних технологій) яка складається із цільового, методологічного, змістово-організаційного, оціночно-результативного блоків; представлено діагностичний інструментарій для визначення рівня гуманітарної підготовки. Ефективність запропонованої моделі та у її складі розробленого інноваційного навчально-змістового ресурсу, який включає оновлене навчально-методичне забезпечення навчальної дисципліни «Історія України та української культури», інтегрованих курсів «Основи політології, правознавства та психології», «Основи соціології, культурології та філософії», авторські спецкурси «Історія авіації України», «Корпоративна культура та етика ділового спілкування», підтверджено результатами педагогічного експерименту, який складався із підготовчого, констатувального та формувального етапів. На підставі розрахунків, порівняння результатів студентів контрольної та експериментальної груп зроблено висновок про перевагу розробленої структурно-функціональної моделі гуманітарної підготовки майбутніх технічних фахівців авіаційної галузі із використанням інноваційних технологій навчання у порівнянні із існуючою традиційною моделлю. Определена роль гуманитарной подготовки в составе профессиональной подготовки будущих специалистов авиационной отрасли в учреждениях высшего образования Украины и ее место в составе их профессиональной компетентности. Доказано, что гуманитарная подготовка должна обеспечивать социальную и профессиональную адаптацию будущего специалиста, его способность мобильно и креативно реализовывать себя в условиях XXI века. Профессиональная подготовка современного технического специалиста должна происходить в синхронном взаимодействии трех составляющих: специально-профессиональной, фундаментально-исследовательской и гуманитарной. Выявлены противоречия, характерные для современного состояния гуманитарной подготовки технических специалистов авиационной отрасли. Для преодоления выявленных противоречий теоретически обоснованы педагогические условия эффективной гуманитарной подготовки; разработана структурно-функциональную модель гуманитарной подготовки будущего технического специалиста авиационной отрасли с использованием инновационных технологий (технологий проблемного и ситуационного обучения, проектных и информационно-коммуникационных технологий), которая состоит из целевого, методологического, содержательно-организационного, оценочно-результативного блоков; представлены диагностический инструментарий для определения уровня гуманитарной подготовки. Эффективность предложенной модели и в ее составе разработанного инновационного учебно-содержательного ресурса, который включает обновленное учебно-методическое обеспечение учебной дисциплины «История Украины и украинской культуры», интегриро ванных курсов «Основы политологии, правоведения и психологии», «Основы социологии, культурологии и философии», авторские спецкурсы «История авиации Украины», «Корпоративная культура и этика деловогообщения», подтверждено результатами педагогического эксперимента, который состоял из подготовительного, констатирующего и формирующего этапов. На основании расчетов, сравнения результатов студентов контрольной и экспериментальной групп сделан вывод о превосходстве разработанной структурнофункциональной модели гуманитарной подготовки будущих технических специалистов авиационной отрасли с использованием инновационных технологий обучения по сравнению с существующей традиционной моделью. The role of humanitarian training in the composition of professional training of future aviation industry specialists in higher education institutions of Ukraine and its place within their professional competence is determined. Methodology. The research uses theoretical methods, including theoretical and systematic analysis of scientific and educational literature, systematization, generalization of information. It is proved that humanitarian training should ensure the social and professional adaptation of the future specialist, his ability to realize himself mobile and creatively in the conditions of the 21st century. The professional training of a modern technical specialist should take place in a syn chronous process with interaction of three components: special-professional, fundamental-research and humanitarian. Results. The contradictions that characterize the current state of humanitarian training of aviation technical experts have been identified. To overcome the identified contradictions, the pedagogical conditions of the effective humanitarian training have been theoretically substantiated; a structural and functional model of humanitarian training of the future aviation industry technical expert with the use of innovative technologies (problem and situational training technologies, project and information and communication technologies) consisting of target, methodological, contentorganizational, and evaluative-resultative blocks has been developed; Diagnostic tools for determining the level of humanitarian training are presented. Originality. The effectiveness of the model for humanitarian training of future specialists of technical education is proved. Practical value. The effectiveness of the proposed model and its composition developed innovative educational and content resource, which includes updated educational and methodological support for the "History of Ukraine and Ukrainian Culture" course, integrated courses of "Fundamentals of Political Science, Law and Psychology", "Fundamentals of Sociology, Cultural Studies and Philology" , and author's special courses of "History of aviation in Ukraine", "Corporate culture and ethics of business communication" are confirmed by the results of pedagogical experiment consisted of preparatory, ascertaining and formative stages. Conclusions. On the basis of calculations and comparison of the students’ results of control and experimental groups, the conclusion is drawn about the advantage of the developed structural-functional model for humanitarian training of future technical specialists for aviation industry with the use of innovative training technologies in comparison with the existing traditional model.
Эффективность модели гуманитарной подготовки будущих технических специалистов авиационной отрасли
The effectiveness of the model for the humanitarian training of future technical professionals in aviation field
Кірюхіна М. В. Ефективність моделі гуманітарної підготовки майбутніх технічних фахівців авіаційної галузі / М. В. Кірюхвна // Вісник Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського. - 2020. - Вип. 2 (121). - С. 52-59. - DOI: 10.30929/1995-0519.2020.2.52-58
Keywords: Освіта. Педагогіка. Education. Pedagogy. Образование. Педагогика; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; гуманітарна підготовка; технічні фахівці; авіаційна галузь; педагогічний експеримент; гуманитарная подготовка; технические специалисты; авиационная отрасль; педагогический эксперимент; humanitarian training; technical specialists; aviation industry; pedagogical experiment