Сучасний стан і тенденції відтворення транснаціональної організованої злочинності та організованої злочинності в Україні в умовах війни - Гораш, О. С.; Horash, O. S.; Olena Horash (Вісник Кримінологічної асоціації України. – 2024. – № 2 (32). – С. 116-125, 2024)
Стаття присвячена визначенню стану транснаціональної організованої злочинності в Україні «до» та «після» повномасштабного вторгнення Російської Федерації на територію України, яке відбулось 24 лютого 2022 року. Сформульовано основні напрямки діяльності та особливості функціонування транснаціональних організованих злочинних угруповань. Здійснено аналіз стану організованої злочинності в Україні та транснаціональної організованої злочинності в період війни. Досліджено динаміку змін транснаціональної злочинності та української організованої злочинності в період 2022–2024 років. Надано стислий опис основних форм злочинної діяльності, таких як: торгівля людьми, нелегальна міграція, незаконна торгівля наркотиками та зброєю.

This article is devoted to determining the state of transnational organized crime in Ukraine "before" and "after" the full-scale invasion of the Russian Federation on the territory of Ukraine, which took place on February 24, 2022. The main areas of activity and features of the functioning of transnational organized criminal groups are formulated. An analysis of the state of organized crime in Ukraine and transnational organized crime during the war was carried out. The dynamics of changes in transnational crime and Ukrainian organized crime in the period 2022–2024 were studied. A brief description of the main forms of criminal activity is provided, such as: human trafficking, illegal migration, illegal drug and arms trafficking.

Статья посвящена определению состояния транснациональной организованной преступности в Украине «до» и «после» полномасштабного вторжение Российской Федерации на территорию Украины, 24 февраля 2022 года. Сформулированы основные направления деятельности и особенности функционирования транснациональных организованных преступных группировок. Проведен анализ состояния организованной преступности в Украине и транснациональной организованной преступности в период войны. Исследовано динамику изменений транснациональной преступности и украинской организованной преступности в период 2022-2024 годов. Дано краткое описание основных форм преступной деятельности, таких как: торговля людьми, нелегальная миграция, незаконная торговля наркотиками и оружием.
The current state and trends of transnational organized crime and organized crime in Ukraine during the conditions of war
Keywords: війна; організована злочинність; транснаціональна організована злочинність; нелегальні ринки; контрабанда; наркотики; зброя; торгівля людьми; war; organized crime; transnational organized crime; illegal markets; smuggling; drugs; weapons; human trafficking; война; организованная преступность; транснациональная организованная преступность; нелегальные рынки; оружие; торговля людьми