Загальноосвітнє та професійно-технічне навчання як засоби виправлення і ресоціалізації засуджених до позбавлення волі - Кондратов, Д. Ю.; Kondratov, D. Y.; ORCID: http://orcid.org/0000-0001-5426-4878; Шевелев, К. Є.; Shevelev, K. Ye.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-3501-5021 (Вісник Кримінологічної асоціації України. – 2022. – № 2 (27). – С. 110-119, 2022)
У статті досліджено загальноосвітню та професійно-технічну підготовку як засоби виправлення та ресоціалізації засуджених до позбавлення волі. Наведено окремі положення кримінально-виконавчого законодавства зарубіжних країн щодо порядку та організації навчання засуджених до позбавлення волі з метою виявлення позитивного досвіду та впровадження його в чинне законодавство України. Зазначається, що в цілому пріоритетним напрямом організації професійного навчання засуджених в установах виконання покарань України залишається подальший розвиток мережі професійно-технічних навчальних закладів. Автори стверджують, що модернізація освіти залишається важливою складовою сучасної політики України.

The article examines general education and vocational training as means of correction and resocialization of persons sentenced to imprisonment. Some provisions of the penitentiary legislation of foreign countries regarding the order and organization of providing education to those sentenced to deprivation of liberty with the aim of identifying positive experience and introducing it into the current legislation of Ukraine are given. It is noted that, in general, the further development of the network of vocational educational institutions remains a priority in relation to the organization of vocational training of convicts in the penal institutions of Ukraine. The authors state that the modernization of education remains an important component of the modern policy of Ukraine.

В статье рассматривается общее образование и профессиональное обучение как средство исправления и ресоциализации осужденных к лишению свободы. Приведены некоторые положения пенитенциарного законодательства зарубежных стран относительно порядка и организации обеспечения воспитания осужденных к лишению свободы с целью выявления положительного опыта и внедрения его в действующее законодательство Украины. Отмечается, что в целом дальнейшее развитие сети профессионально-технических учебных заведений остается приоритетным направлением организации профессионального обучения осужденных в пенитенциарных учреждениях Украины. Авторы констатируют, что модернизация образования остается важной составляющей современной политики Украины.
Кондратов, Д. Ю. Загальноосвітнє та професійно-технічне навчання як засоби виправлення і ресоціалізації засуджених до позбавлення волі / Дмитро Юрійович Кондратов, Костянтин Євгенович Шевелев // Вісник Кримінологічної асоціації України. – 2022. – № 2 (27). – С. 110-119.
Keywords: Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; виправлення і ресоціалізація засуджених до позбавлення волі; исправление и ресоциализация осужденных к лишению свободы; correction and resocialization of those sentenced to imprisonment; загальноосвітнє та професійно-технічне навчання; general education and vocational training; общеобразовательное и профессионально-техническое обучение; засуджені до позбавлення волі; осужденные к лишению свободы; sentenced to imprisonment