Особливості бюджетної децентралізації в Україні - Шатрава, С. О.; Shatrava, S. O.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-7072-961X; ResearcherID: G-8140-2019; Храмцов, О. М.; Khramtsov, O. M.; ORCID: http://orcid.org/0000-0003-0137-2626; Коломоєць, Н. В.; Kolomoiets, N. V.; ORCID: http://orcid.org/0000-0003-4623-610X; Тищенкова, І. O.; Tyshchenkova, І. O.; et al. (Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії та практики. - 2019. - Вип. 28 (1). - С. 264-271, 2019)
Розвиток бюджетної децентралізації в Україні характеризується значними досягненнями в зростанні дохідної частини місцевих бюджетів. В той же час спостерігається певна недостатність фінансових коштів для забезпечення діяльності у бюджетній сфері. Децентралізація характеризується процесом передачі повноважень і фінансових ресурсів від центральних органів влади до місцевих. Такі відносини передбачають різний рівень розподілу бази формування фінансових коштів між державним (центральним) бюджетом та місцевими бюджетами органів самоврядування. На прикладі зарубіжного досвіду розглянуто рівні розвитку бюджетної децентралізації, визначено основні ії ознаки та результати реформування місцевого самоврядування України за рахунок бюджетної децентралізації, можливості удосконалення механізму формування дохідної частини місцевих бюджетів та контроль за виконанням місцевих бюджетів. Згідно з дослідженням економічної та правової літератури визначені основні умови бюджетної децентралізації в Україні (виходячи з розширення дохідної бази місцевих бюджетів, закріплення або збільшення відсотка стабільних податкових платежів та зборів за місцевими бюджетами). Децентралізованими можна вважати системи фінансового забезпечення місцевого самоврядування тих країн, де власні надходження місцевих бюджетів складають понад 50%, а країни, де рівень надходжень від трансфертів складає понад 45%, мають централізовану систему фінансового забезпечення. За основу пропонується взяти досвід Великобританії, в частині використання відрахувань від загальнодержавних податків (наприклад, частина податку з прибутку, ПДВ). Удосконалення механізму формування дохідної частині місцевих бюджетів багато в чому залежить від організації контролю за своєчасністю та повнотою надходжень до місцевих бюджетів для подолання можливостей фінансових та інших втрат. Таким чином необхідно зробити висновок, що застосування бюджетної децентралізації є суттєвим джерелом зростання фінансової незалежності та самостійності місцевих бюджетів органів самоврядування, зміцнення фінансової незалежності органів самоврядування.

The development of budgetary decentralization in Ukraine is characterized by significant achievements in the growth of the revenue of local budgets. At the same time, there is a certain insufficiency of financial resources for ensuring activity in the budgetary sphere. Decentralization is characterized by the process of transferring powers and financial resources from central authorities to local ones. Such relations imply a different level of distribution of the base of forming financial resources between the state (central) budget and local budgets of self-government agencies. Considering international experience the authors have studied the levels of the development of budgetary decentralization; have determined its main features and results of the reform of local self-government in Ukraine because of budgetary decentralization, the possibilities of improving the mechanism of forming the revenue of local budgets and monitoring the execution of local budgets. According to the study of economic and legal literature, the authors have defined the main conditions of budgetary decentralization in Ukraine (based on the expansion of the revenue of local budgets, the consolidation or increase of the percentage of stable tax payments and fees within local budgets). One can consider decentralized the systems of financial provision of local self-government in those countries, where local budget revenues make up more than 50%, and countries, where the level of revenues from transfers exceeds 45% have centralized system of financial provision. The UK experience in part of using deduction from national taxes (for example, part of the income tax, VAT) has been offered to be considered as the basic one. Improvement of the mechanism for forming the revenue of local budgets depends largely on the organization of the control over the timeliness and completeness of revenues to local budgets in order to overcome the possibilities of financial and other losses. Thus, it must be concluded that the application of budgetary decentralization is a significant source of the growth in financial independence and autonomy of local budgets of self-government agencies, strengthening of financial independence of self-government agencies.

Развитие бюджетной децентрализации в Украине характеризуется значительными достижениями в росте доходной части местных бюджетов. В то же время наблюдается определенная недостаточность финансовых средств для обеспечения деятельности в бюджетной сфере. Децентрализация характеризуется процессом передачи полномочий и финансовых ресурсов от центральных органов власти к местным. Такие отношения предполагают разный уровень разделения базы формирования финансовых средств между государственным (центральным) бюджетом и местными бюджетами органов самоуправления. Согласно исследованию экономической и правовой литературы определены основные условия бюджетной децентрализации в Украине (исходя из расширения доходной базы местных бюджетов, закрепление или увеличение процента стабильных налоговых платежей и сборов за местными бюджетами). Совершенствование механизма формирования доходной части местных бюджетов во многом зависит от организации контроля за своевременностью и полнотой поступлений в местные бюджеты для преодоления возможностей финансовых и других потерь. Таким образом, необходимо сделать вывод, что применение бюджетной децентрализации является существенным источником роста финансовой независимости и самостоятельности местных бюджетов органов самоуправления, укрепление финансовой независимости органов самоуправления.
Specifics of budget decentralization in Ukraine.
Shatrava S.О., Khramtsov О.М., Kolomoiets N.V., Tyshchenkova І.O. Specifics of budget decentralization in Ukraine. Financial and credit activity: problems of theory and practice. Vol 1, No 28 (2019). Р. 264-271.
Особливості бюджетної децентралізації в Україні / Шатрава С. О., Храмцов О. М., Коломоєць Н. В., Тищенкова І. O. // Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії та практики. - 2019. - Вип. 28 (1). - С. 264-271.
Keywords: бюджетна децентралізація; budgetary decentralization; бюджетная децентрализация; місцеві бюджети; фіскальні ризики; державний бюджет; трансферти з державного бюджету; контроль фінансових ресурсів; local budgets; fiscal risks; state budget; transfers from state budget; control over financial resources; местные бюджеты; фискальные риски; государственный бюджет; трансферты из государственного бюджета; контроль финансовых ресурсов; Фінансове право. Бюджетне право. Банківське право. Financis Law. Budget Law. Banking Law. Финансовое право. Бюджетное право. Банковское право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; publikatsii u WoS