Importance of legal language for the stability of legislation - Лазарєв, В. В.; Lazariev, V. V.; Лазарєв Віктор Вікторович (Polish interdisciplinary scientific review. - 2021. - № 1 (01). - рр. 84-90., 2021)
У статті досліджується сутність мови права, а також визначається роль юридичної термінології як необхідного елемента належного функціонування мови права. Зазначається, що сила мови має особливе значення для законодавства, оскільки не існує правових понять поза мовою. На підставі цього обстоюється твердження, що право пов'язане з мовою, оскільки юридичні поняття існують лише в мові та сприйняти їх можна лише за допомогою мови. Водночас, зауважується, що мова, безумовно, не може пояснити закону у повному обсязі, оскільки розміри закону перевищують будь-яке окреме пояснення та будь-яку окрему причину. Мова є лише одним фактором серед багатьох, і всі ці окремі фактори цілком можуть бути ослаблені загальною природою всіх людей. Однак акцентовано увагу ще й на тому, що без чіткого мовного вираження позитивне право не може у повному обсязі позитивно впливати на правосвідомість осіб у суспільстві. Саме тому, з метою дотримання правил формальної визначеності у текстах нормативно-правових актів застосовується юридична термінологія. Наголошено, що термінологія відіграє провідну роль у функціонуванні мови права. Акцентовано увагу на тому, що вкорінені в національній правовій системі поняття підпорядковуються моральним цінностям, що переважають у цьому конкретному суспільстві в певний період часу. У підсумку, наголошується на тій обставині, що точне і чітке вираження тексту нормативно-правового акту мовою необхідно для чіткого розуміння сутності цього правового акту з метою точного і неухильного виконання поставлених законодавством завдань.

The author of the article has studied the essence of legal language and has defined the role of legal terminology as a necessary element of the proper functioning of legal language. It has been noted that the power of language is of particular importance for legislation since there are no legal concepts outside the language. On this basis, it has been argued that law is related to language, because legal concepts exist only in language and can be perceived only through language. At the same time, it has been noted that language cannot fully explain the law, since the scope of the law exceeds any single explanation and any single reason. Language is only one factor among the variety, and all these individual factors may be weakened by the general nature of all people. However, it has been also emphasized that positive law without a clear linguistic expression cannot fully positively influence the legal awareness of individuals in society. It is the reason why legal terminology is used in the texts of regulatory acts in order to comply with the rules of formal certainty. It has been noted that terminology plays a leading role in the functioning of legal language. The emphasis has been placed on the fact that the concepts rooted in the national legal system are subordinated to the moral values that prevail in a particular society in a certain period of time. As a result, it has been emphasized that the exact and clear expression of the text of a regulatory legal act in language is necessary for a clear understanding of the essence of this legal act in order to accurately and consistently perform the tasks set by legislation.

В статье рассматривается сущность языка права, а также определяется роль юридической терминологии как необходимого элемента функционирования языка права. Отмечается, что язык имеет особое значение для законодательства, поскольку нет правовых понятий вне языка. На основании этого, утверждается, что право связано с языком, поскольку юридические понятия существуют только в языковой форме. Подчеркивается, что терминология играет важную роль в функционировании языка права. Указывается, что укоренившиеся в национальной правовой системе понятия подчиняются нравственным ценностям. Отмечается то обстоятельство, что точное и четкое выражение текста нормативно-правового акта необходимо для четкого понимания сущности этого правового акта с целью точного и неукоснительного выполнения поставленных законодательством задач.
Importance of legal language for the stability of legislation
Keywords: Держава і право. State and Law. Государство и право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; право; мова; мова права; термінологія; юридична термінологія; законодавство; правові системи; правові поняття; law; language; legal language; terminology; legal terminology; legislation; legal systems; legal concepts; язык права; юридическая терминология; законодательство; правовые системы; правовые понятия