Конвергенція мови права та юридичної термінології - Лазарєв, В. В.; Lazariev, V. V.; Лазарєв Віктор Вікторович (Модернізація вітчизняної правової системи в умовах світової інтеграції: матеріали Міжнар. наук.-практ. конференції (м. Кропивницький, 23-24 червня 2022 р.). - Кропивницький : ЛА НАУ, 2022. - С. 133-134., 2022)
Усебічно проаналізовано особливості мови права як елементу законодавчої техніки. Виокремлено недоліки термінології, що притаманні нормативно-правовим актам і можуть призвести до «розмитості» цього документу. Зауважується, що чіткість нормативно-правового акту багато в чому залежить від особливостей мовного викладення тексту за допомогою яких ці дефініції знаходять відображення і письмово закріплюються. A comprehensive analysis of the language of law as an element of legislative technique has been carried out. It is noted that the terminology used in legislative texts is far from perfect both in terms of legal technique and in terms of language rules, which has a very negative effect on the effectiveness of legal norms. It has been argued that the clarity of a normative legal act largely depends on the characteristics of the speech presentation of the text with the help of which these definitions are reflected and fixed in writing. Проведен всесторонний анализ язык права как элемента законодательной техники. Отмечается, что терминология, используемая в законодательных текстах, далеко не безупречна как с точки зрения юридической техники, так и с точки зрения правил языка, что очень негативно влияет на эффективность правовых норм. Аргументировано доказано, что четкость нормативно-правового акта во многом зависит от особенностей речевого изложения текста с помощью которых эти определения находят отражение и письменно закрепляются.
Keywords: Держава і право. State and Law. Государство и право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; мова; мова права; термін; юридична термінологія; нормативно-правовий акт; чіткість; законодавча техніка; language; language of law; term; legal terminology; legislative technique; язык права; юридическая терминология; четкость; законодательная техника