Український досвід правового забезпечення житлової та продовольчої потреби в умовах воєнного стану - Аврамова, О. Є.; Avramova, O. Y.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-1941-9894; Корнієнко, Г.; Korniienko, H. (Baltic Journal of Legal and Social Sciences. -2022.- №1. - P. 6-14, 2022)
Досліджено український досвід правового забезпечення житлової та продовольчої потреби в умовах воєнного стану. Запропоновано виокремлювати механізми забезпечення житлової потреби в умовах воєнного стану та індивідуальне продовольче забезпечення людини в умовах воєнного стану. Наголошено необхідність розмежування правового статусу громадян на тих, хто: знаходиться у зоні бойових дій; проживають на територіях, що не зазнали бойових дій; внутрішньо переміщених осіб; отримав тимчасовий захист у країнах ЄС. Встановлено вторгнення публічних елементів у систему приватно-правого регулювання суспільних відносин, що стало необхідним для підтримки життєдіяльності суспільства. Запропоновано визначення уразливої фізичної особи в умовах воєнного стану, як особи, що зазнала позбавлення житла або загрози його позбавлення внаслідок воєнних дій, а також знаходиться у стані ускладнення задоволення продовольчої потреби. Підкреслено необхідність подальшого розвитку забезпечення житлової та продовольчої потреби у поствоєнному праві.

The article covers the accomplished Ukrainian experience in tenure and food security in the state of martial law. It is suggested to distinguish between the mechanisms of providing tenure security in the state of martial law and the individual food security strategy in the same conditions. We emphasize on the division of the citizens’ legal status as follows: those who are in a warfare zone, people who are living out of the military action zone, internally displaced people, the ones that have got temporary protection in EU. The interference of public elements into private regulation system of social relations that is necessary to maintain life-sustaining activity has been revealed. We offer the definition of a vulnerable physical party in the state of martial law as a person who has lost his housing or is in danger to lose it because of warfare as well as the person who meets difficulties in food security. It is emphasized on the following development of tenure and food security in the state of post-martial law.

Исследован украинский опыт правового обеспечения жилищной и продовольственной потребности в условиях военного положения. Предложено выделить механизмы обеспечения жилищной потребности в условиях военного положения и индивидуальное продовольственное обеспечение человека в условиях военного положения. Отмечена необходимость разграничения правового статуса граждан на: находящихся в зоне боевых действий; проживают на территориях, не подвергшихся боевым действиям; внутренне перемещенных лиц; получил временную защиту в странах ЕС. Установлено вторжение публичных элементов в систему частно-правого регулирования общественных отношений, что стало необходимым для поддержания жизнедеятельности общества. Предложено определение уязвимого физического лица в условиях военного положения как лица, подвергшегося лишению жилья или угрозы его лишения вследствие военных действий, а также находится в состоянии усложнения удовлетворения продовольственной потребности. Подчеркнута необходимость дальнейшего развития обеспечения жилищной и продовольственной потребности в послевоенном праве.
The Ukrainian experience of tenure and food security in the state of martial law
Аврамова, О. Український досвід правового забезпечення житлової та продовольчої потреби в умовах воєнного стану / Ольга Аврамова, Ганна Корнієнко // Baltic Journal of Legal and Social Sciences. -2022.- №1. - P. 6-14. - DOI: https://doi.org/10.30525/2592-8813-2022-1-1.
Keywords: Цивільне право. Civil Law. Гражданское право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; publikatsii u zarubizhnomu vydanni; правове забезпечення; legal support; правовое обеспечение; воєнний стан; martial law; военное положение; житло; housing; жилище; продовольство; food; продовольствие; законодавство; legislation; законодательство; внутрішнє переміщення; internal displacement; внутреннее перемещение; житлові потреби; housing needs; жилищные нужды; продовольчі потреби; food needs; продовольственные потребности; правовий статус громадян; legal status of citizens; правовой статус граждан; український досвід; Ukrainian experience; украинский опыт