Генеза розвитку права на працю у дореволюційній Росії - Бортник, С. М.; Bortnik, S. M.; ResearcherID: AAB-6020-2020; Serhii Bortnyk (Науковий вісник публічного та приватного права. – 2018. – Вип. 1, т. 1. – С. 116-121, 2018)
У статті на основі аналізу наукових поглядів учених розглянуто як розвивався інститут права на працю у дореволюційній Росії, до складу якої входила більша частина сучасних українських земель. Встановлено, що у дореволюційний період на території українських земель існували тільки зародки права на працю, оскільки реалізація особою своєї здатності до праці у той період ґрунтувалася, переважно, на примусі, навіть випадку, коли людина працювала за наймом, її трудові права зазнавали численних обмежень і утисків, які ставили наймита у практично повну залежність від пана.

In the article, on the basis of the analysis of scientific views of scientists, considered as developed the Institute for the Right to Labor in Pre-Revolutionary Russia, which included most of the modem Ukrainian lands. It was established that in the pre-revolutionary period in the territory of Ukrainian lands there were only germs of the right to work, since the person’s realization of his ability to work in that period was based mainly on coercion, even if the person was employed, his labor rights were subject to numerous limitations and harassment, which put the hired in practically complete dependence on the master.

В статье на основе анализа научных взглядов ученых рассмотрено как развивался институт права на труд в дореволюционной России, в состав которой входила большая часть современных украинских земель. Установлено, что в дореволюционный период на территории украинских земель существовали только «зародыши» права на труд, поскольку реализация лицом своей способности к труду в тот период основывалась преимущественно на принуждении. Даже в случае, когда человек работал по найму, его трудовые права существенно ограничивались и притеснялись, что ставило его в практически полную зависимость от господина.
Keywords: Трудове право. Право соціального забезпечення. Labor law. Law of social guaranteeing. Трудовое право. Право социального обеспечения; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Історія. History. История; Російська імперія; Росія; право на працю; кріпацтво; феодальний устрій; Дореволюційна Росія; працівник; работник; крепостничество; феодальный строй; Дореволюционная Россия; буржуазна революція; буржуазная революция; labor; worker; bourgeois revolution; serfdom; feudal system; pre-revolutionary Russia; Russian Empire; Российская империя