Еволюція системи публічного управління та її реформування в умовах становлення українського державотворення (XVIII – перша половина XІX століття) - Мирний, Д. В.; Myrnyi, D. V. (Правові новели. – 2020. – № 12, т. 3. – С. 13-18, 2020)
Досліджено еволюцію системи публічного управління та її реформування в умовах становлення українського державотворення (XVIII – перша половина XІX століття). Доведено, що державне управління в другій половині XVIII століття було направлене на зміцнення влади абсолютного монарха і відрізнялося ще більшою централізацією і бюрократизацією, переважна більшість реформ здійснюваних в даний період мали обмежений характер. Самодержавний принцип управління, кріпосне право, становий лад залишалися непорушними. В той же час, у процесі адміністративних реформ, здійснюваних Катериною II були реорганізовані вищі і центральні органи управління; заснований новий адміністративний устрій держави; вдосконалено губернське та міське управління; дворянству та мешканцям міст були даровані права самоврядування при функціонуванні на основі законів імперії і під чітким контролем провладної адміністрації. Введено селянське громадське управління, що діяло під керівництвом адміністративно-поліцейських органів та була здійснена поліцеізація управління, особливо місцевого та повітового, яке очолили поліцейські чини, з'явилися спеціальні поліцейські управи благочиння. Впроваджувані державно-управлінські аспекти на нормативно-правовому рівні носили яскраво-виражений, охоронно-традиціоналістський характер: зміцнювали феодальні підвалини, консерватизм системи державного управління; неадекватно відображали об'єктивні потреби державного та суспільного життя, які назрівали; створювали передумови для подальшого відставання країни; віддаляючи українське суспільство від ідеї та концепцій Заходу, де реформістськими та революційними способами поширювалися і затверджувалися демократичні процеси. На ці процеси влада реагувала дуже жорстко. Переслідувалося будь-яке вільнодумство, суворо каралися просвітителі, активізувався поліцейський розшук, посилювалися покарання за провину, тобто сформувався режим «військової і поліцейської диктатури».

The scientific article is devoted to the research and complex analysis of the evolution of the system of public administration and its reform in the conditions of formation of the Ukrainian state formation (XVIII-first half of the XIX century). Based on doctrinal research, it proved that public administration in the second half of the XVIII century aimed at strengthening the power of the absolute monarch and characterized by even greater centralization and bureaucratization; the vast majority of reforms carried out during this period were limited. The autocratic principle of government, serfdom, and the class system remained inviolable. At the same time, in the process of administrative reforms carried out by Catherine II, the higher and central governing bodies were reorganized; a new administrative system of the state was established; improved provincial and city administration; the nobility and the inhabitants of the cities were granted the right of self-government in the operation on the basis of the laws of the empire and under the strict control of the pro-government administration. A peasant public administration was established, which operated under the direction of administrative and police bodies, and the administration of the administration, especially the local and county ones, headed by police ranks, was carried out, and special police denominations appeared. Implemented public administration aspects at the regulatory level had a pronounced, protective and traditionalist character: strengthened the feudal foundations, the conservatism of public administration; inadequately reflected the objective needs of state and public life that were maturing; created preconditions for further backwardness of the country; distancing Ukrainian society from the ideas and concepts of the West, where democratic processes were spread and approved by reformist and revolutionary methods. The authorities reacted very harshly to these processes. Any freethinking persecuted, educators punished, the police search intensified, and punishments for guilt were intensified, that is, a regime of "military and police dictatorship" formed.

Исследована эволюция системы публичного управления и ее реформирование в условиях становления украинского государства (XVIII – первая половина XIX века). Доказано, что государственное управление во второй половине XVIII века было направлено на укрепление власти абсолютного монарха и отличалось еще большей централизацией и бюрократизацией, подавляющее большинство реформ осуществлявшихся в данный период имело ограниченный характер. Самодержавный принцип управления, крепостное право, сословный строй оставались незыблемыми.
Evolution of the system of public administration and its reform in the conditions of formation of the Ukrainian state formation (XVIII-first half of the XIX century)
Keywords: історико-правовий аналіз; historical and legal analysis; историко-правовой анализ; державне управління; governance; государственное управление; місцева влада; local government; местные власти; українські території у складі Російської імперії; губернії; province; губернии; державний механізм; state mechanism; государственный механизм