Правові та психологічні аспекти відповідальності військовослужбовців в умовах воєнного стану - Кіріка, Д. В.; Kirika, D. V.; Шевчук, Д. Я.; Shevchuk, D. Ya.; Diana Kirika (Злочинність і протидія їй в умовах війни та у повоєнній перспективі: міждисциплінарна панорама : зб. тез доп. ІІ Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 16 квіт. 2025 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2025. – С. 140-144, 2025)
У дослідженні з’ясовано сутність поняття «військове правопорушення», його правові аспекти та розкрито психологічні чинники його вчинення, адже військовослужбовці здатні опинятись в ситуаціях, де їм потрібно приймати рішення, які суперечать їхнім же моральним переконанням.

The study elucidates the essence of the concept of "military offense", its legal aspects, and reveals the psychological factors of its commission, as military personnel are capable of finding themselves in situations where they need to make decisions that contradict their own moral beliefs.
Keywords: воєнний стан; військовослужбовці; військове правопорушення; відповідальність; правові аспекти; психологічні аспекти; martial law; military personnel; military offense; responsibility; legal aspects; psychological aspects