Чи можливо юридичним особам відшкодувати моральну шкоду, завдану російською агресією? - Попова, С. О.; Popova, S. O. (Проблеми цивільного права та процесу : тези доп. учасників наук.-практ. конф., присвяч. 98-й річниці від дня народження О. А. Пушкіна (м. Вінниця, 19 трав. 2023 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2023. – С. 332-337, 2023)
Стверджено, що незважаючи на відсутність законодавчого регламентування і судових прецедентів щодо відшкодування моральної шкоди юридичним особам, завданої збройною агресією рф, такий захист порушених особистих немайнових прав є можливим. Зокрема, що стосується посягання на індивідуальність організації та підрив довіри до юридичної особи, то за порушення таких прав уже можна було б звертатися за компенсацією, якби не питання, пов’язані із судовим імунітетом.

It is asserted that despite the lack of legislative regulation and court precedents regarding compensation for moral damage to legal entities caused by the armed aggression of the Russian Federation, such protection of violated personal non-property rights is possible. In particular, as regards encroachment on the individuality of the organization and undermining trust in legal entity, then it would be possible for the violation of such rights apply for compensation, if not for issues related to the court immunity.

Утверждено, что несмотря на отсутствие законодательного регламентирования и судебных прецедентов по возмещению морального вреда юридическим лицам, причиненного вооруженной агрессией РФ, такая защита нарушенных личных неимущественных прав возможна. В частности, что касается посягательства на индивидуальность организации и подрыва доверия к юридическому лицу, то за нарушение таких прав уже можно было бы обращаться за компенсацией, если бы не вопросы, связанные с судебным иммунитетом.
Keywords: юридична особа; legal entity; юридическое лицо; відшкодування моральної шкоди; compensation for moral damage; возмещение морального вреда; збройна агресія; armed aggression; вооруженная агрессия