Щодо визначення поняття адміністративної процедури в діяльності правоохоронних органів - Присяжнюк, О. А.; Prysiazhniuk, O. A. (Вісник Пенітенціарної асоціації України. - 2024. - № 1. - С. 38-45, 2024)
В статті обґрунтовується думка, що на сьогоднішній день однією з ознак демократичної держави є правове регулювання діяльності всіх суб’єктів владних повноважень та взаємовідносин цих органів з фізичними та юридичними особами. При цьому, прискіплива увага спрямована саме на реалізацію компетенції правоохоронних органів, на яких покладена основна функція – охорона прав, свобод та інтересів людини. Тому правовідносини, що виникають між цими органи мають бути чіткими, прозорими та належним чином врегульовані правовими актами. Саме таке завдання покладено на адміністративні процедури, які мають не лише забезпечити охорону та реалізацію прав людини, а й зменшити перепони бюрократичного характеру. Запровадження правового регулювання адміністративних процедур поки що не вирішило всіх проблем в даній сфері і потребує деталізації. Автор ставить за мету дослідження поняття адміністративних процедур в діяльності правоохоронних органів, їх видів та особливостей. В роботі зроблено висновок, що обсяг адміністративних процедури, які реалізуються правоохоронними органами є різноманітні за своїм змістом. Їх різноманіття залежить як від виду органу, який досліджується, так і від визначення ключових критеріїв поділу адміністративних процедур. Разом з тим, існує ряд адміністративних процедур, які притаманні усім без виключення органам. При цьому кожна процедура має свої підстави виникнення, чіткий порядок та строки розгляду. Відмічається, що чітка регламентація кожної процедури сприяє максимально ефективному виконанню поставлених перед правоохоронними органами завдання.

To date, one of the signs of a democratic state is the legal regulation of the activities of all subjects of power and the relations of these bodies with natural and legal entities. At the same time, careful attention is directed precisely to the implementation of the competence of law enforcement agencies, which are entrusted with the main function of protecting human rights, freedoms and interests. Therefore, legal relations arising between these bodies should be clear, transparent and properly regulated by legal acts. This is exactly the task assigned to administrative procedures, which should not only ensure the protection and realization of human rights, but also reduce obstacles of a bureaucratic nature. The introduction of legal regulation of administrative procedures has not yet solved all the problems in this area and needs to be detailed. The author aims to study the concept of administrative procedures in the activities of law enforcement agencies, their types and features. The work concludes that the volume of administrative procedures implemented by law enforcement bodies is diverse in its content. Their diversity depends both on the type of body under investigation and on the definition of key criteria for the division of administrative procedures. At the same time, there are a number of administrative procedures that are common to all bodies without exception. At the same time, each procedure has its own reasons for occurrence, a clear. It is noted that the clear regulation of each procedure contributes to the most effective performance of the tasks assigned to law enforcement agencies.

Исследовано понятие административная процедура, определены ее особенности и виды в деятельности правоохранительных органов. Проанализированы подходы ученых к определению понятия «административная процедура» и исследованы виды классификаций административных процедур.
Regarding the definition of the concept of administrative procedure in the activities of law enforcement agencies
Keywords: адміністративна процедура; правоохоронні органи; права громадян; ознаки адміністративних процедур; види процедур; administrative procedure; law enforcement agencies; citizens' rights; signs of administrative procedures; types of procedures; административная процедура; правоохранительные органы; права граждан; признаки административных процедур; виды процедур