Процесуальний статус слідчого за законодавством деяких зарубіжних країн - Бурлака, Я. А.; Burlaka, Ya. A. (Теоретичні питання юриспруденції і проблеми правозастосування: виклики ХХІ століття : тези доп. учасників III Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Харків, 19 черв. 2020 р.). - Харків: НДІ ППСН, 2020. - С. 132-134, 2020)
Зазначено, що на сьогодні необхідно змінювати концепцію кримінальної процесуальної діяльності слідчого. Слідчий повинен бути центральною і головною фігурою досудового розслідування, який відповідає за всебічність, повноту та об’єктивність дослідження обставин кримінального провадження. Проте діючий КПК України не досить чітко регламентує процесуальне становище слідчого, значно звужує його повноваження і обмежує його самостійність у прийнятті процесуальних рішень, що на практиці часто призводить до затягування досудового розслідування та його неефективності.

It is noted that today it is necessary to change the concept of the criminal procedural activity of the investigator. The investigator should be the central and main figure of the pre-trial investigation, responsible for the comprehensiveness, completeness and objectivity of the investigation of the circumstances of the criminal proceedings. However, the current Code of Criminal Procedure of Ukraine does not clearly regulate the procedural position of the investigator, significantly narrows his authority and limits his independence in making procedural decisions, which in practice often leads to a delay in the pre-trial investigation and its inefficiency.

Отмечено, что сегодня необходимо менять концепцию уголовной процессуальной деятельности следователя. Следователь должен быть центральной и главной фигурой досудебного расследования, отвечающий за всесторонность, полноту и объективность исследования обстоятельств уголовного производства. Однако действующий УПК Украины недостаточно четко регламентирует процессуальное положение следователя, значительно сужает его полномочия и ограничивает его самостоятельность в принятии процессуальных решений, что на практике часто приводит к затягиванию досудебного расследования и его неэффективности.
Бурлака, Я. А. Процесуальний статус слідчого за законодавством деяких зарубіжних країн / Я. А. Бурлака // Теоретичні питання юриспруденції і проблеми правозастосування: виклики ХХІ століття : тези доп. учасників III Всеукр. наук.-практ. конф. (Харків, 19 черв. 2020 р.) . - Харків: НДІ ППСН, 2020. – С. 132-134
Keywords: Кримінально-процесуальне право. Criminal and Procedure Law. Уголовное процессуальное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; зарубіжний досвід; зарубежный опыт; foreign experience; поліція; полиция; police; Англія; Англия; England; досудове розслідування; досудебное расследование; pre-trial investigation; слідчі; следователи; investigators; Німеччина; Германия; Germany