Зарубіжний досвід організації взаємодії та координації діяльності правоохоронних органів на регіональному рівні (на прикладі країн з централізованою моделлю забезпечення внутрішньої безпеки) - Русецький, А. А.; Rusetskyi, A. A. (Supremaţia Dreptului = Верховенство Права: междунар. науч. журн. – 2018. – № 4. – С. 47-53, 2018)
Розглянуто зарубіжний досвід організації взаємодії та координації діяльності правоохоронних органів на регіональному рівні на прикладі країн з централізованою моделлю забезпечення внутрішньої безпеки. Акцентовано увагу, що французька модель організації і роботи поліцейських структур являє собою досить розгалужену, багаторівневу систему, якій притаманний досить високий ступінь управлінської централізації. Встановлено, що функції організації і забезпечення взаємодії та координації роботи французьких поліцейських служб, на регіональному рівні покладаються на відповідних керівників, залежно від галузі службової діяльності, у межах якої відбувається співпраця, адже вона, як правило, здійснюється не в загалі, а за окремими функціональними напрямками. Відзначено, що в якості цікавої особливості правоохоронної системи ФРН те, що у сфері протидії злочинності основний обсяг завдань і функцій як координаційного центру виконує не прокурор, а кримінальна поліція, на загальнодержавному рівні - федеральна, а на регіональному – відповідні відділи поліції земель.

The foreign experience of the organization of interaction and coordination of activity of law enforcement bodies at the regional level on an example of the countries with the centralized model of maintenance of internal safety is considered. Emphasis is placed on the fact that the French model of organization and work of police structures is a fairly branched, multilevel system, which is characterized by a fairly high degree of managerial centralization. It is established that the functions of organizing and ensuring the interaction and coordination of the French police services at the regional level are entrusted to the relevant managers, depending on the field of service in which cooperation takes place, because it is usually carried out not in general but by individual functional directions. It is noted that an interesting feature of the German law enforcement system is that in the field of crime prevention the main scope of tasks and functions as a coordination center is performed not by the prosecutor but by the criminal police, at the national level - federal, and at the regional level.

Рассмотрен зарубежный опыт организации взаимодействия и координации деятельности правоохранительных органов на региональном уровне на примере стран с централизованной моделью обеспечения внутренней безопасности. Установлено, что функции организации и обеспечения взаимодействия и координации работы французских полицейских служб, на региональном уровне возлагаются на соответствующих руководителей, в зависимости от отрасли служебной деятельности, в рамках которой происходит сотрудничество, ведь она, как правило, осуществляется не в общем, а по отдельным функциональным направлениям. Отмечено, что в качестве интересной особенности правоохранительной системы ФРГ то, что в сфере противодействия преступности основной объем задач и функций как координационного центра выполняет не прокурор, а криминальная полиция, на общегосударственном уровне - федеральная, а на региональном - соответствующие отделы полиции земель.
Русецький, А. А. Зарубіжний досвід організації взаємодії та координації діяльності правоохоронних органів на регіональному рівні (на прикладі країн з централізованою моделлю забезпечення внутрішньої безпеки) / Русецький Анатолій Анатолійович // Supremaţia Dreptului = Верховенство Права: междунар. науч. журн. – 2018. – № 4. – С. 47-53.
Keywords: Державне адміністративне управління. Адміністративна діяльність. State Administration. Administrative Activity. Государственное административное управление. Административная деятельность; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; зарубіжний досвід; зарубежный опыт; foreign experience; правоохоронні органи; правоохранительные органы; law enforcement agencies; поліція; полиция; police; регіональний рівень; региональный уровень; regional level; взаємодія; взаимодействие; interaction; координація; координация; coordination; Франція; Франция; France; Німеччина; Германия; Germany