Соціально-психологічні витоки корупції - Бартошевич, О. О.; Bartoshevych, O. O. (Особистість, суспільство, закон : тези доп. учасників Міжнар. психолог. форуму (м. Харків, Україна, 25 квіт. 2025 р.). – Харків : ХНУВС, 2025. – С. 28-31, 2025)
Встановлено, що розгляд корупції як соціально обумовленого явища дає змогу не лише виявити її структурні джерела, але й глибше зрозуміти механізми її психологічного закріплення в масовій свідомості. Такий підхід відкриває нові горизонти для дослідження корупції та формування ефективних стратегій її подолання, що базуються не лише на правових засадах, а й на трансформації суспільних установок, зміцненні моральних орієнтирів та розвитку правосвідомості.

It has been established that considering corruption as a socially conditioned phenomenon allows not only to identify its structural sources, but also to understand more deeply the mechanisms of its psychological consolidation in the mass consciousness. Such an approach opens up new horizons for the study of corruption and the formation of effective strategies for overcoming it, based not only on legal principles, but also on the transformation of social attitudes, strengthening moral guidelines and developing a sense of justice.
Keywords: корупція; соціально-психологічні витоки корупції; протидія корупції; corruption; socio-psychological origins of corruption; combating corruption