Аксіологія права у громадянському суспільстві - Певко, С. Г.; Pevko , S. H.; Станіслав Певко (Право і безпека. – 2023. – № 3 (90). – С. 143-153, 2023)
Розглянуто основні елементи аксіології права у громадянському суспільстві, визначено сутність права через аналіз підходів до праворозуміння, що надало змогу встановити онтологію цього поняття. Зроблено висновок, що право є засобом регулювання суспільних відносин та вирішення протиріч між членами соціуму. Проаналізовано такі взаємопов’язані поняття, як «суспільство» та «суспільні відносини». Суспільство визначено, як сукупність осіб, які проживають на певній території з метою задоволення спільних інтересів, а суспільні відносини – як форму взаємодії членів суспільства. У зв’язку з різноманітністю інтересів у членів суспільства в ході їх взаємодії виникають протиріччя, вирішення яких здійснюється завдяки правовим нормам, що встановлюють загальнообов’язкові, формально виражені правила поведінки. Тобто суспільство стає громадянським через наявність механізму правового регулювання поведінки його членів, встановлення правових статусів осіб, що виражається в існуванні прав та обов’язків, а також здійсненні державного управління, відстоюванні своїх прав та законних інтересів шляхом створення відповідних видів суспільних інституцій. Зроблено висновок, що право є основним засобом регулювання суспільства, яке існує задля вирішення протиріч та впорядкування суспільних відносин шляхом встановлення загальнообов’язкових, формально виражених, шаблонних правил поведінки, які дають можливість співіснувати та розвиватися членам суспільства. Також шляхом встановлення правових статусів осіб членам суспільства надається можливість об’єднуватися у громадські організації, учасники яких можуть захищати свої права і законні інтереси, впливати на владу, а також убезпечувати себе від свавілля з боку держави.

The issue of the existence of law in society is considered through the definition of its value. The components that reveal the main issue of the research topic have been studied in detail. The study of each component of the problem under investigation determines the prerequisites for the existence and effectiveness of the impact of legal norms on society, which reflects the main purpose of law and its axiology in civil society. These components are the building blocks that make it possible to comprehensively explore the issues of the article. The article considers the main elements of the axiology of law in civil society, defines the essence of law through the analysis of approaches to law understanding, which made it possible to establish the ontology of this concept. It is concluded that law is a means of regulating social relations and resolving contradictions between members of society. The author analyses such interrelated concepts as “society” and “social relations”. Society is defined as a set of individuals living in a certain territory with the aim of satisfying common interests, and social relations are defined as a form of interaction between members of society. Due to the diversity of interests of society members, contradictions arise in the course of their interaction, which are resolved through legal norms that establish generally binding, formally expressed rules of conduct. In other words, society becomes civil through the existence of a mechanism of legal regulation of the behaviour of its members, establishment of legal statuses of persons, which is expressed in the existence of rights and obligations, as well as the exercise of public administration, defence of their rights and legitimate interests, through the creation of appropriate types of public institutions. It has been concluded that law is the main means of regulating society, which exists to resolve contradictions and regulate social relations by establishing generally binding, formally expressed, template rules of conduct which enable members of society to coexist and develop. Also, by establishing the legal statuses of individuals, members of society are given the opportunity to unite in public organisations, whose members can protect their rights and legitimate interests, influence the authorities, and protect themselves from arbitrariness on the part of the state.

Выяснена ценность права в гражданском обществе. Определены сущность права как средства регулирования общества, понятий «общество» и «общественные отношения» как производного компонента общества путем обзора научных трудов, а также понятие «гражданское общество». Сделаны выводы об аксиологии права в гражданском обществе.
Axiology of law in civil society
Keywords: право; суспільство; суспільні відносини; громадянське суспільство; аксіологія права; цінність права; law; society; social relations; civil society; value of law; общество; общественные отношения; аксиология права; гражданское общество; ценность права