Ключові соціально-психологічні особливості подружжя зі свідомою багатодітністю - Чепелєва, Н. І.; Chepelieva, N. I.; ORCID: https://orcid.org/0000-0003-2101-9571 (Психологічні перспективи. - 2021. - Вип. 37. - С. 288-302, 2021)
Здійснено теоретичний та емпіричний аналіз окремих соціально-психологічних особливостей подружніх пар зі свідомою багатодітністю. Проаналізовано дані опитування благополучних багатодітних родин, де спостерігається життєва стійкість сімейної системи, жінки займаються професійною діяльністю, самореалізовані, і при цьому поєднують материнство та виховання дітей, адже в сучасному світі цінність батьківства конкурує з іншими цінностями, зокрема з успішною професійною діяльністю і кар'єрою. Встановлено певні суспільні установки та стереотипи щодо багатодітності. Наведеноі сучасні погляди суспільства, згідно з якими призначення жінки - це не лише материнство і дім, а й інші можливості для реалізації закладеного в ній потенціалу. Основою свідомої багатодітності подружжя є особистісна і соціальна зрілість його членів. Сформульовано соціальні і особистісні характеристики, проблеми і труднощі, з якими стикаються батьки зі свідомою багатодітністю. Доведено, що соціальна підтримка хоча й відіграє суттєву роль, але насамперед потрібно формувати її на базі психологічної готовності, свідомого вибору, можливостей самореалізації таких сімей і батьків зокрема.

A theoretical and empirical analysis of certain socio-psychological features of married couples with deliberate multiple children was carried out. The survey data of prosperous families with many children were analyzed, where the vitality of the family system is observed, women are engaged in professional activities, self-realized, and at the same time combine motherhood and raising children, because in the modern world the value of parenthood competes with other values, in particular with successful professional activity and career. Certain social attitudes and stereotypes regarding multiple children have been established. Presented are the modern views of society, according to which a woman's purpose is not only motherhood and the home, but also other opportunities for realizing her potential. Personal and social maturity of its members is the basis of a couple's conscious large number of children. The social and personal characteristics, problems and difficulties faced by parents with conscious multiple children are formulated. It has been proven that social support plays a significant role, but first of all it needs to be formed on the basis of psychological readiness, conscious choice, self-realization opportunities of such families and parents in particular.

Проведен теоретический и эмпирический анализ отдельных социально-психологических особенностей супружеских пар с сознательной многодетностью. Проанализированы данные опроса благополучных многодетных семей, где наблюдается жизненная устойчивость семейной системы, женщины занимаются профессиональной деятельностью, самореализуются, и при этом сочетают материнство и воспитание детей. Установлены определенные общественные установки и стереотипы по многодетности. Приведены современные взгляды общества, согласно которым предназначение женщины – это не только материнство и дом, но и другие возможности для реализации заложенного в ней потенциала. Основой сознательной многодетности супругов есть личностная и социальная зрелость ее членов. Сформулированы социальные и личностные характеристики, проблемы и трудности, с которыми сталкиваются родители с сознательной многодетностью. Доказано, что социальная поддержка хотя и играет существенную роль, но в первую очередь следует формировать ее на базе психологической готовности, сознательного выбора, возможностей самореализации таких семей и родителей в частности.
Basic social and psychological peculiarities of a couple having a conscious large family
Ключевые социально-психологические особенности супружеских пар с сознательной многодетностью
Чепелєва, Н. Ключові соціально-психологічні особливості подружжя зі свідомою багатодітністю / Чепелєва Надія // Психологічні перспективи. - 2021. - Вип. 37. - С. 288-302. - DOI: https://doi.org/10.29038/2227-1376-2021-37-288-302 .
Keywords: Психологія. Рsychology. Психология; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; сім’я; family; семья; подружжя; married couple; супруги; багатодітність; having many children; многодетность; психологічна готовність; psychological readiness; психологическая готовность; батьківство; paternity; самореалізація батьків; self-realization of parents; самореализация родителей; соціально-психологічні особливості; socio-psychological features; социально-психологические особенности