До актуальності психології у протидії злочинності - Бандурка, О. М.; Bandurka, O. M.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-0240-5517 (Особистість, суспільство, закон: психологічні проблеми та шляхи їх розв’язання: тези доп. Міжнар. наук.-практ. конф., присвяченої пам’яті проф. С. П. Бочарової (м. Харків, 30 берез. 2017 р.). – Харків: ХНУВС, 2017. – С. 143-145, 2017)
Злочинність в Україні була великою соціальною проблемою впродовж багатьох років, але особливої актуальності вона набула нині, що вимагає від суспільства комплексної протидії злочинності, в тому числі психологічного забезпечення такої протидії. Небезпечність злочинності збільшується не стільки кількісно, скільки якісно за своїми тяжкими наслідками і, перш за все, людськими втратами, що вкрай негативно впливає на психологію населення. У таких умовах осмислення соціальних причин злочинності, виявлення її психологічних механізмів, дослідження психології злочинця, детермінант його поведінки набувають особливої актуальності та значущості.

Crime in Ukraine has been a major social problem for many years, but nowadays it has become especially urgent, requiring the community to comprehensively prevent it, including psychological provision for such a counteraction. The danger of crime increases not so much quantitatively, but qualitatively due to its grave consequences and, above all, human losses, which extremely negatively affects the psychology of the population. Under such conditions, understanding of social causes of crime, identifying its psychological mechanisms, studying the psychology of the offender, determinant of his behavior become of particular relevance and significance.

Преступность в Украине была большой проблемой на протяжении многих лет, но особую актуальность она приобрела сейчас, что требует от общества комплексного противодействия преступности, в том числе психологического обеспечения такого противодействия. Опасность преступности увеличивается не столько количественно, сколько качественно по своим тяжелым последствиям и, прежде всего, человеческим потерям, что крайне негативно влияет на психологию населения. В таких условиях осмысление социальных причин преступности, выявление ее психологических механизмов, исследование психологии преступника, детерминант его поведения приобретают особую актуальность и значимость.
Бандурка, О. М. До актуальності психології у протидії злочинності / Олександр Маркович Бандурка // Особистість, суспільство, закон: психологічні проблеми та шляхи їх розв’язання: тези доп. Міжнар. наук.-практ. конф., присвяченої пам’яті проф. С. П. Бочарової (м. Харків, 30 берез. 2017 р.). – Харків: ХНУВС, 2017. – С. 143-145.
Keywords: Кримінологія. Criminology. Криминология; Психологія. Рsychology. Психология; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; протидія злочинності; психологічне забезпечення; особистість злочинця; декриміналізація; противодействие преступности; crime counteraction; психологическое обеспечение; личность преступника; criminal personality; декриминализация