Монетаризація і капіталізація земельних відносин в Україні XVIII – ХІХ ст. - Бурдін, М. Ю.; Burdin, M. Yu.; ResearcherID: B-8227-2018; Mykhailo Burdin (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право. – 2015. – Вип. 34/2, т. 1. – С. 7-10, 2015)
У статті проаналізовано реформування земельних відносин російським самодержавством на території України, простежено тенденції монетаризації і капіталізації російської економіки, що позначилося на виробничій діяльності суб’єктів земельних відносин. З’ясовано, що представники російського самодержавства усвідомлювали необхідність удосконалення правового регулювання земельних відносин у зв’язку з потребою прискорення економічного розвитку Росії та її наближення до рівня розвитку передових європейських країн. Але інститути самодержавства і кріпацтва були настільки взаємопов'язані, що скасування одного з них (кріпацтва) тягло за собою і руйнування другого, що і відбулося на початку ХХ ст.

The paper analyzes the reform of land relations Russian autocracy on the territory of Ukraine, tracked trends and monetization capitalization of the Russian economy, which affected the industrial activity of subjects of land relations. It was found that representatives of the Russian autocracy aware of the need to improve the legal regulation of land relations in connection with the need to accelerate the economic development of Russia and its proximity to the level of the advanced European countries. But the autocracy and serfdom institutions were so interconnected that the cancellation of one of them (serfdom) and entailed the destruction of the second, which is what happened at the beginning of the twentieth century.

В статье проанализированы реформирования земельных отношений российским самодержавием на территории Украины, прослежены тенденции монетизации и капитализации российской экономики, что сказалось на производственной деятельности субъектов земельных отношений. Выяснено, что представители российского самодержавия осознавали необходимость совершенствования правового регулирования земельных отношений в связи с необходимостью ускорения экономического развития России и ее приближения к уровню развития передовых европейских стран. Но институты самодержавия и крепостничества были настолько взаимосвязаны, что отмена одного из них (крепостничества) влекло за собой и разрушение второго, что и произошло в начале ХХ в.
Monetization and capitalization land relations in Ukraine XVIII - XIX centuries
Keywords: Земельне право. Аграрне право. Land Law. Agrarian Law. Земельное право. Аграрное право; Держава і право. State and Law. Государство и право; Історія. History. История; Україна. Ukraine. Украина; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Російська імперія; Российская империя; Russian Empire; земельні відносини; російське самодержавство; монетаризація; капіталізація; кріпацтво; українські землі; земельные отношения; российское самодержавие; монетаризация; капитализация; крепостничество; land relations; Russian autocracy; monetization; capitalization; serfdom; украинские земли; Ukrainian lands