Правові підстави та процесуальні гарантії продовження строків дії запобіжних заходів у кримінальному процесу України - Шадрін, О. С.; Shadrin, O. S. (Теоретичні питання юриспруденції і проблеми правозастосування: виклики ХХІ століття : тези доп. учасників V Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Харків, 26 лист. 2021 р.). - Харків, 2021. - С. 71-73, 2021)
Стверджено, що правові підстави та процесуальні гарантії продовження строків дії запобіжних заходів у кримінальному процесі України є необхідними для забезпечення ефективного функціонування правосуддя і захисту прав людини. Законодавство передбачає чіткі критерії для продовження строків, а процесуальні гарантії забезпечують справедливість і обґрунтованість прийнятих рішень. Продовження строків запобіжних заходів має бути обмежене лише випадками, коли інші засоби не можуть забезпечити досягнення мети кримінального процесу, і має відбуватися відповідно до принципів законності та дотримання прав підозрюваного або обвинуваченого.

It has been asserted that the legal grounds and procedural guarantees for extending the validity of preventive measures in the criminal process of Ukraine are necessary to ensure the effective functioning of justice and the protection of human rights. Legislation provides clear criteria for extending the terms, and procedural guarantees ensure the fairness and validity of the decisions made. The extension of the terms of preventive measures should be limited only to cases when other means cannot ensure the achievement of the goal of the criminal process, and should take place in accordance with the principles of legality and respect for the rights of the suspect or the accused.

Утверждено, что правовые основания и процессуальные гарантии продления сроков действия меры пресечения в уголовном процессе Украины необходимы для обеспечения эффективного функционирования правосудия и защиты прав человека. Законодательство предусматривает четкие критерии продления сроков, а процессуальные гарантии обеспечивают справедливость и обоснованность принятых решений. Продление сроков меры предосторожности должно быть ограничено только случаями, когда другие средства не могут обеспечить достижение цели уголовного процесса, и должно происходить в соответствии с принципами законности и соблюдения прав подозреваемого или обвиняемого.
Keywords: правові підстави; процесуальні гарантії; продовження строків дії запобіжних заходів; кримінальний процес; legal grounds; procedural guarantees; extension of terms actions of preventive measures; criminal process; правовые основания; процессуальные гарантии; продление сроков действия меры пресечения; уголовный процесс