Психологічні передумови розвитку стійкості у поліцейських: огляд закордонних студій - Пономаренко, Я. С.; Ponomarenko, Ya. S.; Пономаренко (Посохова) Яна Сергіївна (Підготовка правоохоронців в системі МВС України в умовах воєнного стану : зб. наук. пр. (м. Харків, 26 трав. 2022 р.). – Харків : ХНУВС, 2022. - С. 234-236, 2022)
Зазначається, що стійкість працівників поліції вимагає від науковців розробки та впровадження найбільш дієвих методів та підходів протидії стресу, його контролю та розвитку навичок вивільнення від негативного впливу стресових факторів. Все це вимагає врахування специфіки діяльності кожного поліцейського підрозділу окремо та розробці ефективних програм навчання. Однак, варто час від часу переглядати навчальні та тренінгові програми, з метою їх модернізації та коригування. Автором запропоновано ряд превентивних заходів щодо стійкості поліцейських до стресу, а саме індивідуальні консультації, просвітницькі бесіди та підтримка фахівців психологів протягом навчання та в період професійної діяльності.

It is noted that the resilience of police officers requires scientists to develop and implement the most effective methods and approaches to counteract stress, its control and development of skills to relieve the negative influence of stress factors. All this requires taking into account the specifics of the activities of each police unit and the development of effective training programs. However, from time to time, study and training programs should be reviewed in order to modernize and adjust them. The author proposes a number of preventive measures for the resistance of police officers to stress, namely individual consultations, educational conversations and support for psychologists during training and during their professional activities.

Отмечается, что устойчивость работников полиции требует от ученых разработки и внедрения наиболее действенных методов и подходов противодействия стрессу, его контролю и развитию навыков освобождения от негативного влияния стрессовых факторов. Все это требует учета специфики деятельности каждого полицейского подразделения и разработке эффективных программ обучения. Однако следует время от времени просматривать учебные и тренинговые программы, с целью их модернизации и корректировки. Автором предложен ряд превентивных мер по устойчивости полицейских к стрессу, а именно индивидуальные консультации, просветительские беседы и поддержка специалистов психологов в течение обучения и в период профессиональной деятельности.
Keywords: Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Психологія. Рsychology. Психология; Державне адміністративне управління. Адміністративна діяльність. State Administration. Administrative Activity. Государственное административное управление. Административная деятельность; підготовка поліцейських; подолання стресу; стійкість до стресу; наслідки стресу; стійкість працівників поліції; подготовка полицейских; преодоление стресса; устойчивость к стрессу; последствия стресса; устойчивость работников полиции; police training; coping with stress; stress resistance; effects of stress; resilience of police officers