Нормативні засади застосування адміністративно-превентивних поліцейських заходів - Будь, О. А.; Bud, O. A. (Науковий вісник публічного та приватного права. – 2018. – Вип. 5, т. 2. – С. 40-45, 2018)
Стаття присвячена аналізу нормативно-правових засад застосування адміністративно-превентивних поліцейських заходів. На підставі положень нормативних актів України, які деталізують порядок застосування превентивних поліцейських заходів, автором визначені повноваження поліції в окремих сферах суспільного життя. Зазначено, що в цій площині залишаються проблеми, пов’язані з відсутністю чіткого механізму застосування окремих превентивних заходів. Крім того, в окремих випадках відсутність чітко закріплених обов’язків осіб, щодо яких застосовуються превентивні поліцейські заходи (наприклад, у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху), призводить до виникнення значної кількості конфліктних ситуацій.

The article is devoted to the analysis of the legal framework of administrative and preventive police measures. On the basis of the provisions of normative acts of Ukraine, which detail the grounds and procedure for the use of preventive police measures, the author defines the powers of the police in certain spheres of public life. The author points out that in this plane there are still a number of problems associated with the lack of a clear mechanism for the application of certain preventive measures. In addition, in some cases, the lack of clearly defined responsibilities of persons against whom preventive police measures are applied, for example, as in the field of road safety, leads to a significant number of conflict situations.

Статья посвящена анализу нормативно-правовых основ применения административно-превентивных полицейских мер. На основании положений нормативных актов Украины, которые детализируют порядок применения превентивных полицейских мер, автором определены полномочия полиции в отдельных сферах общественной жизни. Автором указано, что в данной плоскости остаются проблемы, связанные с отсутствием четкого механизма применения отдельных превентивных мер. Кроме того, в отдельных случаях отсутствие четко закрепленных обязанностей лиц, в отношении которых применяются превентивные полицейские меры (например, в сфере обеспечения безопасности дорожного движения), приводит к возникновению значительного количества конфликтных ситуаций.
Будь О. А. Нормативні засади застосування адміністративно-превентивних поліцейських заходів / Будь О. А. // Науковий вісник публічного та приватного права. – 2018. – Вип. 5, т. 2. – С. 40-45.
Keywords: Державне адміністративне управління. Адміністративна діяльність. State Administration. Administrative Activity. Государственное административное управление. Административная деятельность; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Національна поліція України. National police of Ukraine. Национальная полиция Украины; National police of Ukraine; Национальная полиция Украины; адміністративно-превентивні заходи; поліцейські заходи; нормативні засади; поліція; заходи примусу; примус; administrative and preventive measures; police measures; normative principles; police; coercive measures; административно-превентивные меры; полицейские меры; полиция; меры принуждения; принуждение