Поняття правового статусу роботодавця як суб'єкта юридичної відповідальності - Подорожній, Є. Ю.; Podorozhnii, Ye. Yu.; Подорожній Євген Юрійович (Науковий вісник Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ. – 2019. – № 4. – С. 63-68, 2019)
У статті, на основі аналізу наукових поглядів вчених щодо тлумачення таких понять, як: «роботодавець» та «правовий статус», запропоновано авторське визначення правового статусу роботодавця як суб’єкта юридичної відповідальності. Встановлено, що саме правовий статус демонструє юридичне становище роботодавця у системі трудових і тісно пов’язаних із ними відносин, яке відображає коло суб’єктивних юридичних можливостей та обов’язків роботодавця як суб’єкта цих правовідносин. Обґрунтовано, що саме роботодавець відповідно до його правового статусу є найбільш сильною стороною трудових відносин.

In the article, based on the analysis of scientific views of scientists on the interpretation of such concepts, as: "employer" and "legal status", the author's definition of the legal status of the employer as a subject of legal liability is offered. It is established that it is legal status demonstrates the legal position of the employer in the system of labor and closely related to relations, which reflects the range of subjective legal capabilities and responsibilities of the employer as a subject of these legal relations. It is substantiated that the employer in accordance with his legal status is the strongest aspect of the employment relationship.

В статье на основе анализа научных взглядов ученых относительно толкования таких понятий, как: «работодатель» и «правовой статус», предложено авторское определение правового статуса работодателя как субъекта юридической ответственности. Установлено, что именно правовой статус демонстрирует юридическое положение работодателя в системе трудовых и тесно связанных с ними отношений, которое отражает круг субъективных юридических возможностей и обязанностей работодателя как субъекта этих правоотношений. Обосновано, что именно работодатель в соответствии с его правовым статусом является наиболее сильной стороной трудовых отношений.
Keywords: Трудове право. Право соціального забезпечення. Labor law. Law of social guaranteeing. Трудовое право. Право социального обеспечения; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; трудові правовідносини; трудовые правоотношения; labor legal relations; правовий статус; правовой статус; legal status; роботодавець; работодатель; employer; юридична відповідальність; юридическая ответственность; legal liability; суб’єктивні права; субъективные права; subjective rights