Вплив умов воєнного стану на розвиток девіантної поведінки підлітків - Марюха, А. М.; Mariukha, A. M. (Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених, курсантів та студентів : тези доп. Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 16 трав. 2025 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2025. – С. 384-386, 2025)
Війна має глибокий комбінований вплив на розвиток девіантної поведінки підлітків. Психоемоційна нестабільність, втрата почуття безпеки, руйнування сімейних і соціальних зв’язків, а також обмежений доступ до освіти та культурного життя створюють сприятливе середовище для формування поведінкових відхилень. Для мінімізації негативних наслідків важливо забезпечити психологічну підтримку, стабільне освітнє середовище, залучення до волонтерських або творчих ініціатив та посилити роль сім’ї й громади в процесі соціалізації підлітків у воєнний час.

War has a profound combined impact on the development of deviant behavior in adolescents. Psycho-emotional instability, loss of a sense of security, the destruction of family and social ties, and limited access to education and cultural life create a favorable environment for the formation of behavioral deviations. To minimize negative consequences, it is important to provide psychological support, a stable educational environment, involvement in volunteer or creative initiatives, and strengthen the role of the family and community in the socialization process of adolescents in wartime.
Keywords: підлітки; девіантна поведінка; умови воєнного стану; teenagers; deviant behavior; martial law conditions