Activities of the National Police of Ukraine duringmartial law as a factor for ensuring national security and European integration of the state - Buhaichuk, K. L.; Бугайчук, К. Л.; Костянтин Бугайчук (Право і безпека. – 2025. – № 3 (98). – С. 7-15, 2025)
У статті проаналізовано сучасний стан організації та функціонування системи органів і підрозділів Національної поліції України в умовах правового режиму воєнного стану. Розглянуто особливості здійснення поліцією заходів із формування безпекового середовища залежно від виду та характеру потенційних та реальних загроз національній безпеці держави. Зроблено висновок про недостатнє висвітлення в зарубіжній науковій літературі питань діяльності суб’єктів сектору безпеки та оборони України, зокрема органів Національної поліції України, під час дії воєнного стану. Це впливає на розуміння європейською спільнотою необхідності систематичної підтримки боротьби Українського народу. Проведено аналіз реалізації Національною поліцією України правоохоронних проєктів, спрямованих на формування безпекового середовища, забезпечення публічної безпеки та порядку, захист життя і здоров’я громадян, а також протидію злочинності. Серед зазначених проєктів слід відзначити такі: «Гвардія наступу», «Білі янголи», «Служба 112», «Поліцейські офіцери громади», «Служба освітньої безпеки», «Єдиний реєстр зброї», «Система комплексної безпеки публічних місць». Проаналізовано зміни в законодавстві, що регулюють правовий статус і повноваження Національної поліції України, внесені під час дії правового режиму воєнного стану. Доведено, що правоохоронні проєкти, які реалізуються органами Національної поліції України, спрямовані не лише на забезпечення національної безпеки України, а й мають вплив на загальноєвропейську безпеку. Це, своєю чергою, підтверджує невідворотність європейської та євроатлантичної інтеграції нашої держави. Розроблено пропозиції щодо вдосконалення діяльності поліції країн Європейського Союзу з урахуванням українського досвіду функціонування системи Національної поліції, зокрема в таких напрямах: удосконалення законодавства про поліцію, зокрема правового регулювання виконання нею мілітарних завдань і функцій, трансформація змісту підготовки поліцейських кадрів шляхом упровадження спеціальних дисциплін із військової та інженерної підготовки, відпрацювання алгоритмів евакуації цивільного населення із зон надзвичайних ситуацій, зокрема під час обстрілів чи за наявності інших небезпечних чинників, ужиття заходів для підвищення безпеки особового складу та об’єктів поліцейської інфраструктури.

The article analyses the current state of organisation and functioning of the Ukrainian National Police system of bodies and units under martial law. It examines the specifics of police measures to create a secure environment depending on the type and nature of potential and real threats to the national security of the state. It concludes that foreign scientific literature does not sufficiently cover the activities of Ukrainian security and defence entities, in particular the National Police of Ukraine, during martial law. This affects the European community’s understanding of the need for systematic support for the Ukrainian people’s struggle. An analysis of the National Police of Ukraine’s implementation of law enforcement projects aimed at creating a secure environment, ensuring public safety and order, protecting the lives and health of citizens, and combating crime has been carried out. Among these projects, the following should be noted: “Guard of the Offensive”, “White Angels”, “Service 112”, “Community Police Officers”, “Educational Security Service”, “Unified Weapons Register”, and “Comprehensive Security System for Public Places”. The changes in legislation regulating the legal status and powers of the National Police of Ukraine, introduced during the legal regime of martial law, have been analysed. It has been proven that law enforcement projects implemented by the National Police of Ukraine are aimed not only at ensuring Ukraine’s national security but also have an impact on European security as a whole. This, in turn, confirms the inevitability of our country’s European and Euro-Atlantic integration. Proposals have been developed to improve the activities of the police in European Union countries, taking into account the Ukrainian experience of the functioning of the National Police system, in particular in the following areas: improving legislation on the police, in particular the legal regulation of its military tasks and functions, transforming the content of police training by introducing special disciplines in military and engineering training, developing algorithms for the evacuation of civilians from emergency areas, in particular during shelling or in the presence of other dangerous factors, taking measures to improve the security of personnel and police infrastructure facilities.
Діяльність Національної поліції України під час дії воєнного стану як фактор забезпечення національної безпеки та європейської інтеграції держави
Keywords: національна безпека; Європейська інтеграція; Національна поліція; правоохоронна діяльність; поліцейські заходи; воєнний стан; домашнє насильство; безпекове середовище; national security; European integration; National Police; law enforcement; police measures; martial law; domestic violence; security environment